Slovenija > Komentarji in kolumne
21 ogledov

Stranski učinek gripe – negotovost

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Dvomi o tem, da gre za umetno ustvarjanje panike, padajo na plodna tla.

Ameriški predsednik Barack Obama je na televiziji CNN napovedal, da se bo proti novi gripi cepila vsa njegova družina. Nemška kanclerka Angela Merkel je sporočila, da se bo cepila s cepivom, za katero so nekateri menili, da je slabše kakovosti. Slovenski premier Pahor v zadnjih dneh veliko potuje, se veliko rokuje, ali se bo cepil, pa ni povedal. Minister Miklavčič, ki bo zaradi slabega zdravstvenega stanja moral predčasno končati mandat, verjetno spada med tiste, za katere nova gripa pomeni tveganje. Pred dvema tednoma je povedal, da se bo cepil. Ali se je že, ni znano.

Zamujena priložnost. Smrt prve bolnice z novo gripo v ljubljanskem UKC je med ljudmi povzročila večjo zaskrbljenost, hkrati pa so se, tudi zato, ker se je samo dan pred tem začelo cepljenje proti novi gripi, pomnožili glasovi tistih, ki menijo, da je nova gripa zarota farmacevtskih družb, ki poskušajo služiti na račun umetno ustvarjene panike. Nova gripa tako postaja fenomen, ki nas pušča v vse večji negotovosti, tudi zato, ker teorij zarote nihče od pristojnih javno ne zanika. To se dogaja v trenutku, ko je pred nami dolga, po napovedih mila zima, idealna za množenje virusov. Če je cepivo res varno, če njegova uporaba odtehta tveganje, ki je še neznano, če je to dejansko najboljše sredstvo za zajezitev bolezni, ki je lahko usodna ne samo za bolnike s kroničnimi obolenji, temveč tudi za mlade brez osnovnih bolezni, če torej ne gre le za zaslužek, bi se bilo smiselno bolj angažirati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.