Slovenija > Komentarji in kolumne
17 ogledov

Študije à la carte 
za potrebe politike

Janez Zalaznik (Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Kdo ve, s koliko strokovnimi študijami so nas že nategnili politiki in s koliko nas še bodo.

Družba znanja. Odločanje na podlagi argumentov. Strokovnost. To so krilatice politikov, tudi te vlade. In kaj je boljša podpora politični odločitvi kot študija. Toliko bolj, če jo naredi ekonomska fakulteta in podpiše dolgoletni profesor doktor Maks Tajnikar. Pokazala je na milijonske sinergije v primeru združitve vseh elektrarn pod eno streho. Izsledke smo povzeli tudi mi, ko smo prejšnji teden poročali o tej temi.

Redko se zgodi, da takim študijam kdo pogleda v drobovje. Tokrat so jo raztrgali energetiki, ki niso naklonjeni združitvi. Ne vem, ali je treba ohraniti dva energetska stebra, zagotovo pa taka študija ne more biti podlaga za kakršnokoli odločitev.

Kaj vse ne štima. Naročnik študije ni vlada ali direktorat za energijo, ampak HSE, to je podjetje, ki bi imelo zaradi združitve korist. Študija je bila narejena samo na podlagi podatkov, ki jih je dalo to podjetje, in kot dokazujemo v članku, absolutno ne držijo. Ekonomisti so naredili tudi osnovnošolsko napako. Ugotovili so, da bi morale hidroelektrarne proizvesti toliko elektrike, kolikor močne turbine imajo. Da vode ni vedno dovolj, da bi delali na polno, niso upoštevali. Tako bi morale Savske elektrarne sodeč po študiji proizvesti za kar 75 odstotkov več, kot so.

Če so podobno “strokovno utemeljene” ideje o logističnem holdingu, preoblikovanju železnic, dokapitalizaciji NLB, pokojninski reformi in reformi trga dela, potem nam bog pomagaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.