Slovenija > Komentarji in kolumne
93 ogledov

Tako te prisilijo, da pregled plačaš

zdravstvo Saša Despot
Samoplačniki niso ljudje, ki želijo zdravstveni nadstandard, ampak ljudje v stiski.

Janez Zalaznik | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Ob podaljšanju bolniške mora zdravnik obvezno priložiti izvid EMG, so samostojni podjetnici, ki si je poškodovala zapestje, zapisali v odločbi o nezmožnosti za delo. 

Nič posebnega, če bi bilo ta pregled v javnem zdravstvu pred iztekom odločbe o bolniški sploh mogoče opraviti. Prvi možen termin z napotnico nujno je bil skoraj mesec dni po izteku odločbe. Pa to sploh ni prvi primer, zaradi strahu, da ji bodo prekinili bolniško, je 75 evrov za pregled že plačala iz svojega žepa. 

Ni ji v interesu, da je na bolniški

Samostojna podjetnica je padla in si zlomila zapestje. Ker dela sama, je morala salon zaradi bolniške zapreti, tako da ji podaljševanje bolniške nikakor ne koristi, ampak ogroža njeno eksistenco, saj se lahko stranke navadijo hoditi kam drugam. 

Po operaciji jo je roka hudo bolela, slabo je čutila tri prste. Povedali so ji, da je to povsem normalno in da se bo občutek vrnil, a se ni in ni, po nekaj tednih je imela še vedno občutek, kot da so ji prsti zaspali in da ima v njih mravljince. 

Dobila je napotnico za nevrologa z oznako hitro, kar pomeni, da bi morala biti obravnavana najkasneje v treh mesecih, a je komisija že v nekaj tednih presojala, ali ji bodo podaljšali bolniško. Grozilo ji je torej, da bi ji bolniško prekinili, če ne bi imela dokazila, da je z roko nekaj narobe. 

Pregled 75 evrov, brez njega grozi 500 evrov stroškov

V kliničnem centru so ji povedali, da imajo dolgo čakalno dobo in kje lahko samoplačniško na vrsti že v nekaj dneh, odločila se je, da pregled plača. Če bi ji bolniško prekinili, namreč vsaj mesec in pol ne bi imela nobenih prihodkov, za ta čas pa bi morala plačati še okrog petsto evrov prispevkov. Bolniško nadomestilo samostojni podjetniki od države dobijo šele po 30 delovnih dneh, kar je po mesecu in pol. 

Na pregledu, ki je stal 75 evrov, so ugotovili, da živec ni pretrgan, a da je manj prevoden in so zato potrebne dodatne preiskave. Na tem dodatnem pregledu so ugotovili, da je potreben dodatni pregled, spet za nekaj mesecev v novo čakalno vrsto. In najbolj neverjetno, v redno čakalno vrsto mora tudi pri prvem specialistu, ki ji je naročil, naj po dodatnem pregledu pride nazaj. 

Pol leta po padcu je še vedno na bolniški in v čakalnih vrstah.  

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Avatar olor
    olor 22:25 03.april 2016.

    Če si že živel v prejšnji držav in poznaš zgodovino, bi lahko vedel, da jo z naštetimi državami ne moreš primerjat.

  • Papaja Popi 15:34 01.april 2016.

    Čakalne dobe so na žalost povsod.

  • Kranjica 09:25 31.marec 2016.

    Res je v zdravstvu , pa tudi drugje, marsikaj narobe, a socializem /komunizem ali karkoli smo že imeli? Tudi v socializmu je bilo za nekatere bolje, za druge slabše, tako kot je tudi danes. Tistim, ki se jim toži po ...prikaži več prejšnjem sistemu, pa svetujem, da si pridobite malo več informacij o Venezueli, Kubi, Severni Koreji ali pa pojdite tja na obisk, da se prepričate na lastne oči, kako krasen družbeni sistem je to. Nekateri pa ste res v socializmu živeli bolje, drži.