Slovenija
415 ogledov

Tudi odvetnikom spodrsne

Povračilo Boštjan Tacol
Odškodnina. Upokojenec, ki ga je podrl avto, jo je čakal več mesecev. Odvetnik. Denarja zavarovalnice ni nakazal oškodovancu. Odvetniška zbornica bi mu odvzela licenco.

Upokojenca D. B. iz Kopra je februarja na prehodu za pešce zbil avtomobil. Ker pravnega znanja nima, se je odločil, da bo odškodnino za poškodbe dobil s pomočjo podjetja Povračilo, d. o. o., s sedežem v Ljubljani in poslovalnicami drugod po državi.

“Obljubili so mi, da bodo zadevo uredili v dveh mesecih in mi zato vzeli deset odstotkov od odškodnine. A denarja ni bilo, le večkrat so spremenili predvideni datum izplačila,” razlaga upokojenec. Ko je na zavarovalnici Adriatic Slovenica izvedel, da so 8.500 evrov odškodnine zanj izplačali že julija, denarja pa sam še vedno ni dobil, se je odpravil na policijo. Tam so mu svetovali, naj vloži tožbo. In je romal do odvetnika. “Te odškodninske družbe imajo zelo prepričljiv nastop; bojim se, da D. B. ni edini. Zavarovalnica je nakazala denar odvetniški pisarni Janeza Žlendra, ki sodeluje s Povračilom, ta pa denarja ni nakazal oškodovancu,” je ugotovil koprski odvetnik Giani Flego.

Odvzem licence
Po naših informacijah je disciplinsko sodišče odvetniške zbornice pred nekaj dnevi sklenilo, naj se omenjenemu ljubljanskemu odvetniku Janezu Žlendru odvzame licenca. Kakšni so razlogi za to, ni znano. “Zadeve ne komentiram, ker je še v postopku in odločitev še ni pravnomočna,” je bil kratek Miha Kozinc, predsednik odvetniške zbornice. O dokončnem odvzemu licence mora odločiti še drugostopenjski organ. “Časi za odvetnike vsekakor niso tako hudi, da bi se morali ukvarjati z izterjavo dolgov in izsiljevanjem,” je dodal Kozinc.

Grožnje namesto odgovorov
Žlendra smo zaman klicali na javno objavljeni mobilni in stacionarni telefon, prav tako nam ni uspelo vzpostaviti stika prek elektronske pošte. Njegove odgovore so nam nato ustno in pisno obljubili kar v odškodninski družbi. Potem so napovedali, da nam bo odgovoril po praznikih, pa si spet premislili in sporočili, naj se obrnemo kar nanj.

Na Povračilo smo vprašali, zakaj denarja stranki niso izplačali in koliko takšnih primerov imajo. Po telefonu nam je Smiljan, ki svojega priimka ni želel zaupati, razložil, da gre za pravno zelo zapletene zadeve, ki jih očitno ne razumemo. Iz javno dostopnih podatkov bi bilo mogoče sklepati, da gre za Smiljana Hostnika, ki je leta 2009 ustanovil Povračilo, letos spomladi pa na istem naslovu na Kotnikovi ulici 5 v Ljubljani še družbo PDA. Zagrozil je s tožbo in podučil, da sodeluje z zelo uglednimi odvetniki, tudi Mirom Senico. V odvetniški pisarni Senica so kakršnokoli sodelovanje z njim odločno zanikali.

Spor zaradi imena
Ustanovitelj prve odškodninske družbe pri nas ter lastnik blagovnih znamk Poravnava in Povračilo Rok Snežič je zoper PDA oziroma Povračilo podal prijavo na tržni inšpektorat zaradi neupravičene uporabe tuje blagovne znamke. “S svojim nekorektnim ravnanjem uničuje ugled drugim odškodninskim podjetjem; zoper podjetje bom podal tudi tožbo zaradi nastale škode,” napoveduje.

Miniintervju: Stranke odvetnike plačajo dvakrat

Intervju z Gianijem Flegom, odvetnik, na katerega se je po več mesecih čakanja obrnil D. B.

Kaj menite o postopku, ki ga je z D. B. ubrala odškodninska družba?
Bojim se, da je takšnih primerov več in da D. B. ni edini, ki je čakal na svoj denar. Neukim strankam dajo v podpis več stvari in po mojem mnenju niti ne vedo, da podpišejo tudi pooblastilo odvetniku – v tem primeru je bila to Odvetniška pisarna Žlender, ki denarja od zavarovalnice ni nakazala na račun stranke, temveč na račun Povračila. Ta firma pa je imela blokiran račun in ga še ima. Prav tako nisem prepričan, da izdelajo izvedensko mnenje, za katero so v tem primeru zaračunali 259 evrov plus DDV.

Omenjeni odškodninski družbi ste poslali opomin, naj izplača denar D. B., ko se je po več mesecih čakanja obrnil po pomoč?
Tako je. Poslal sem jim opomin, dobil pa nekakšen grozilen in žaljiv dopis. O ravnanju odvetniške pisarne, ki sodeluje s to odškodninsko družbo, sem obvestil zbornico.

Ko vi zastopate stranko v takšnih primerih, zahtevate dodatno posebno nagrado?
Ne, razen če gre za zares velike zneske. Večina odvetnikov posebne nagrade ne zahteva. Dejstvo je, da odvetniške storitve v teh odškodninskih primerih plača zavarovalnica, ki izplača odškodnino, in stranki odvetnika ni treba posebej plačati.

Komentarjev 15
  • Rok83 21:50 30.marec 2015.

    V vsaki zadevi, in tudi v tej, je ključnega pomena obveščenost o postopkih. Pri uveljavljanju odškodnin preko odvetnika (ali odškodninskih družb, ki ravno tako poslujejo preko odvetnika) zakon predpisuje, koliko mora zavarovalnica plačati odvetniku za uspešno zastopanje (t.j., če je ...prikaži več odškodnina priznana in izplačana). Torej odvetnik (in odškodninske družbe) dobijo celoten postopek plačan s strani zavarovalnice. Vendar pa si odvetniki SKORAJ VEDNO, odškodninske družbe pa ČISTO VEDNO izgovorijo še "majhno provizijo" v višini cca od 6 do 15% + ddv. Tega se naivne stranke ne zavedajo, ker vsi na začetku govorijo samo od procentih in stranka misli, da bo za 1.000 EUR plačala recimo (ob 10%+ddv proviziji) 122 EUR, sama pa dobila 878 odškodnine. Ko pa vidi da odvetnik/odšk.družba pokasira še cca 300 EUR odvetniških stroškov, se počuti opeharjeno (upravičeno). Ne pravim da vsi odvetniki delajo na takšen način, ampak velika velika večina pa ja. Alternativa brez nategovanja - www.MojaOdskodnina.s

  • Rok83 21:48 30.marec 2015.

    V vsaki zadevi, in tudi v tej, je ključnega pomena obveščenost o postopkih. Pri uveljavljanju odškodnin preko odvetnika (ali odškodninskih družb, ki ravno tako poslujejo preko odvetnika) zakon predpisuje, koliko mora zavarovalnica plačati odvetniku za uspešno zastopanje (t.j., če je ...prikaži več odškodnina priznana in izplačana). Torej odvetnik (in odškodninske družbe) dobijo celoten postopek plačan s strani zavarovalnice. Vendar pa si odvetniki SKORAJ VEDNO, odškodninske družbe pa ČISTO VEDNO izgovorijo še "majhno provizijo" v višini cca od 6 do 15% + ddv. Tega se naivne stranke ne zavedajo, ker vsi na začetku govorijo samo od procentih in stranka misli, da bo za 1.000 EUR plačala recimo (ob 10%+ddv proviziji) 122 EUR, sama pa dobila 878 odškodnine. Ko pa vidi da odvetnik/odšk.družba pokasira še cca 300 EUR odvetniških stroškov, se počuti opeharjeno (upravičeno). Ne pravim da vsi odvetniki delajo na takšen način, ampak velika velika večina pa ja. Je pa res, da odvetnik tudi v primeru da za stranko

  • privat 09:27 20.december 2012.

    Slovenija je pravdno na ravni Afriških skorupiranih držav sredi eu-ja! Imenujmo naše politike ,ki nas vodijo na ti poti...