Slovenija > Komentarji in kolumne
39 ogledov

Služijo na preprostih in nevednih

Odškodninske družbe so stanjšale odvetniški kos kruha. So nekateri zato stopili čez mejo?

Suzana Kos  | Avtor: Dare Čekeliš Dare Čekeliš
Povejmo takoj na začetku: potem ko smo začeli poizvedovati o delovanju odškodninske družbe, o kateri pišemo v članku, in odvetniku, s katerim ta sodeluje, je upokojenec iz Kopra po več mesecih čakanja končno le dobil svoj denar. Mi pa po več dnevih tudi pojasnilo, zakaj naj bi se izplačilo tako zavleklo. Upokojenec se je pred tem obrnil tudi na policijo in nato še na novega odvetnika; ta pa je presodil, da je najbolje, če ga pošlje na naš naslov. Delovanje pravne države pa tako!

In ko je odškodnino le dobil, nas je ta konec tedna v sveti preproščini še pobaral, koliko je pa nam za to dolžan. Od upokojenca v nasprotju z drugimi seveda nismo vzeli niti kozarca vode.

Preverite, preden podpišete. “Zaradi zavajajočih obljub o nizkih provizijah stranke pogosto izberejo celo odškodninsko podjetje, ki ne zaposluje niti enega pravnika,” opozarja Rok Snežič, začetnik odškodninskih družb pri nas. Nekorektno pri nekaterih odškodninskih družbah pa je predvsem to, da ljudem ne dajo vseh informacij. Poleg tega ne vedo, da je odvetnik za svojo storitev plačan s strani zavarovalnice in mu tudi ni treba pristati na plačilo dodatne posebne nagrade.

Pojav odškodninskih družb je zmanjšal zaslužek, ki so ga imeli z reševanjem odškodninskih zadev odvetniki, a ne to in ne kriza, v kateri se trudimo čim bolje preživeti, nista opravičilo za prestop meje dovoljenega in moralnega. Splošno mnenje o cehu je že brez tega dovolj na psu

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.