Slovenija > Komentarji in kolumne
27 ogledov

Tudi Slovenci potrebujemo Obamo

Število umorov je povezano z zaupanjem v oblast, ugotavlja raziskava.

Anja Ščuka (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V  ZDA število umorov pada že od leta 2008. V nekaterih zveznih državah je po podatkih Centra za raziskovanje umorov od leta 2008 do leta 2009 število umorov padlo tudi za 20, 30 in celo 36 odstotkov. Randolph Roth z univerze v Ohiu je v svoji raziskavi zaključil, da je število umorov povezano z zaupanjem ljudi v oblast in njene predstavnike. Za velik padec števila umorov naj bi bil tako glavni krivec prav prvi temnopolti predsednik Barack Obama. Vanj je namreč zaupala večina temnopoltih državljanov, ki v ZDA predstavljajo približno polovico vseh morilcev. In kako je pri nas? Statistike policije za prva polletja kažejo, da število umorov (poskusov in dokončanih) raste vse od leta 2008, leta 2011 in 2012 pa število stagnira. Kako je z zaupanjem v oblast? Zadnji Politbarometer izpred dveh tednov kaže, da je zaupanje v vlado eno od najnižjih v zadnjem času. Janševe vlade ne podpira 73 odstotkov anketiranih; še nižje podpore je bila lani deležna Pahorjeva vlada, ko je ni podpiralo 75 odstotkov anketirancev.

Prihodnost. Število umorov in samomorov se najbrž ne bo zmanjšalo zaradi vse večjega števila brezposelnih, napovedanih dražitev hrane, dražjega goriva, vse nižjih prihodkov in vse več lačnih. Število samomorov se je po letih padanja letos znova zvišalo, zanimiva bi bila raziskava o številu depresivnih. Morda je pa le res za vse kriva naša oblast. Naj že končno pride en slovenski Obama.

 

Komentar se nanaša na članek Večina ilegalnega pride z Balkana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.