Slovenija > Komentarji in kolumne
19 ogledov

Varčevanje za vsako ceno

Reforme. Socialne in solidarne države v ukrepih, ki jih načrtuje vlada, ni in pika.

David Jug | Avtor: Kolumnisti 19.08.10, david jug, bostjan tacol Kolumnisti 19.08.10, david jug, bostjan tacol
Slovenija je morala v ustavo zapisati pravilo, ki se ga pri družinskih financah drži vsaka gospodinja – da ne bo zapravila več, kot zasluži. Po vpisu fiskalnega pravila v ustavo in spremembah referendumske ureditve je premierka Alenka Bratušek zapisala: “Slovenija bo kljub spremembam ustave ostala solidarna in socialna država.” Pa bo res?

Le nekaj dni po tem so šefinji vlade v Bruslju navili ušesa, češ da je treba do oktobra za vsaj še eno luknjo zatisniti pas. Ministri so kmalu po njenem prihodu v domovino hiteli poudarjati, da bo treba – če želimo ustreči Bruslju, ki se nas je usmilil in nam dal še dve leti, da državne finance spravimo v red – oklestiti pokojnine, znižati socialne transferje in odpuščati javne uslužbence. Z vsem dolžnim spoštovanjem, toda socialne države v tej enačbi pač ni. Poleg tega ne smemo pozabiti, da je prva ministrica pred nekaj tedni napovedala dvig davka na dodano vrednost.

Roko na srce, nekateri od teh ukrepov so nujni. Državno upravo je treba narediti vitko, a odpustiti je treba nesposobne, na pa rezati po pravilu uravnilovke. In ker bi bilo pravično, da breme krize na ramenih nosimo vsi, bi se vendarle spodobilo, da pri tem pomagajo tudi upokojenci, predvsem tisti z visokimi pokojninami. Ste vedeli, da je takšnih, ki imajo več kot tisoč evrov pokojnine, več kot 46 tisoč?

Toda. Ko država pravice, katerekoli že, oklesti, se mora zgoditi čudež, da jih ljudje še kdaj dobijo nazaj. In čudež bo, če bodo v naši deželi v naslednjem desetletju zamukale debele krave, ki bi edine lahko oznanile, da so boljši časi za vogalom. Vsaj tako lahko sodimo po gospodarski politiki, ki jo vodi država: ideja o oblikovanju državnega gradbinca, reševanje podjetij, ki so na robu propada, (pre)počasen umik iz gospodarstva. O državnih investicijah in projektih, ki bi zagnali gospodarstvo, ne govori nihče. Da pretirano varčevanje ni pravi odgovor na krizo, ker ljudi spravi na kolena, ugotavlja vse več ekonomistov. Na Gregorčičevi bi morali prisluhniti tudi njim.

Komentarjev 2
  • siesta 18:05 01.junij 2013.

    Vau 46000 jih prejema več kot 1000€ pokojnine. ja tem moramo pa res pokrad't , kog briga če so vplačevali. Imajo preveč in pika. Kaj pa plače, zakaj enostavno ne sprejmemo vsi imamo lahko samo 800€ dohodka. Garantiram da smo ...prikaži več zmagal v 2 mesecih.

  • joc2013 17:49 01.junij 2013.

    Če imaš tako predsednico vlade kot je ta lahko pričakuješ, da bi po naročilu Merklove lahko doživeli tudi združitev s Hrvaško, če bi Nemcem to ustrezalo. Njeni miselni obrati v tako kratkem času o tem veliko povedo. Se pravi, da ...prikaži več ni sposobna ničesar sama presojati, izgleda, da se je uprla Zokiju in se vdala Pahoriniju, katerega krmili deloma tudi JJ. Socialna država pod tako vlado je samo po sebi kontraverzno stanje. Če pomisli človek na Zokije, ki preko Miškov trosijo državne miljone čisto poljubno, če vidiš kaj Virant počne in o čem govori, če poslušaš ministra MF, za katerega nisi prepričan, če čisto dobro razume zakaj gre, potem te mora kot državljana zaskrbeti, saj je vse skupaj tako konfuzno in na nipč dobrega ne kaže.