Slovenija > Komentarji in kolumne
12840 ogledov

Ustavna pravica do tega, da imaš deset otrok

Protest rtv Saša Despot
Zagovornik načela enakosti je vsem, ki se imajo za avantgardo človekovih pravic, najnaprednejši del intelektualnega razreda ter svetilnike enakopravne družbe ponovno dal pomembno lekcijo. Da nimajo pravice utišati glasov vseh tistih, ki to po njihovem mnenju niso.

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
To, da je LPP z avtobusa zaradi tviter polemike, ki jo je sprožil Domen Savić, umaknil oglas Zavoda Živim, je bila diskriminacija.

Oglas ni vseboval nobene nestrpnosti. Za vse, ki žalujejo zaradi izgube otroka ali se v primeru nenačrtovane nosečnosti sprašujejo, kaj storiti, pa bi bil lahko zelo koristen. Sporočila na oglasu so bila "Imamo radi življenje!", ženski, ki žaluje za svojim otrokom je sporočal, naj stopi iz tišine in pokliče na objavljeno telefonsko številko, drugi ženski s pozitivnim testom nosečnosti v rokah pa sporoča, da nikoli ni sama in naj pokliče.

Nobene nestrpnosti torej, sama pozitivna sporočila, ki pa so Domna Saviča zmotila, ker jih je plačal Zavod Živim, ki ne podpira pravice do splava.

Čeprav podpiram pravico do splava, ne vidim nobenega problema, prav obratno, super se mi zdi, da nekdo pomaga ženski, ki se zaradi nepričakovane nosečnosti znajde v stiski. Ali pa pomaga mnogim ženskam, ki žalujejo za svojimi nerojenimi otroki, hoteni splav lahko poleg žalovanja spremljajo tudi hudi občutki krivde. Kaj ženske, ki so naredile splav, ne smejo žalovati, ker je splav ustavna pravica?

Prav tako bi se mi zdelo super, če bi tako pomoč nudili tudi tisti, ki imajo polna usta pravic žensk. Čeprav je splav pravica žensk in mora to tudi ostati, ni nujno prava rešitev vsakega problema nenačrtovane nosečnosti. In čeprav je splav pravica in mora to tudi ostati, koriščenje te pravice ne prinese nujno le sreče in zadovoljstva, ampak tudi globoko ranjene ženske in moške, ki si zaslužijo sočutje in pomoč, ne pa nasilništva v obliki javne molitve in transparentov proti splavu pred porodnišnico, kar sicer tudi počnejo nasprotniki splava. Prav tako si ne zaslužijo pametovanja o nepotrebnih občutkih krivde in žalosti, saj gre vendar le za skupek celic in tvojo ustavno pravico.

 | Avtor: twitter twitter
Nedavno ukinitev pravice do splava v ZDA je pospremila tale duhovita objava, ki po mojem mnenju odlično povzame srž problema. Zgoraj človek pravi: "Moja vera mi prepoveduje ..." in odgovor, "S tem nimam težav." Spodaj pa pravi: "Moja vera ti prepoveduje ..." in odgovor besnega obraza: "Kako prosim?" 

Ni pa problem le vera, ampak vsakršno prepričanje, da imaš pravico soljudem predpisovati, kako morajo živeti. Vsak ima pravico, da, dokler ni to v nasprotju z zakonom, živi in deluje skladno s svojim prepričanjem. Tudi če je po našem prepričanju napačno. Ustava namreč določa svobodno odločanje o rojstvu otrok, ne pa, da moramo vsi enako misliti. Svobodno odločanje o rojstvu otrok je tudi to, da kdo ne splavi težko prizadetega otroka ali da ima kdo deset otrok. Tisti, ki se imajo za avantgardo človekovih pravic, bi o tem najbrž kaj pikrega pripomnili, morda celo, da bi bilo treba kaj takega prepovedati.


 

Opomba: Polemike o oglasu ni sprožil Domen Savič, ampak zavod Državljan D, katerega direktor je Domen Savič.

Fotografija je simbolna. 

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 18
  • igorgeus 21:15 13.julij 2022.

    sds nam skupaj s svojimi podporniki ze leta hoce vsiliti svoj nacin zivljenja. zadnji dve leti so tudi nazorno pokazali kako si to predstavljajo. kljub temu, da se je vecina drzavljanov odlocila, da taksne slovenije ne zeli, se vedno pri ...prikaži več tem vztrajajo in mislijo, da nas imajo pravico v to prisiliti. kako temu dokoncno narediti konec? bi lahko rekli, da gre za poskuse nasilnega spreminjanja ustavne ureditve, ko vse podrejajo izvrsilni veji oblasti, ceprav so po ustavi enakopravne?

  • igorgeus 15:03 08.julij 2022.

    svobodno odločanje o rojstvu otrok je ustavna pravica in kdorkoli agitira proti, deluje protiustavno, kar je kaznivo

  • rd2dmk2 21:31 07.julij 2022.

    tole pišem predvsem piscu, nekaj pa tudi ostalim, ženska lahko rodi, moški ne more. kako pa ženska zanosi ? me zanima koliko žensk ki so zanosile po umetni poti je splavilo ? in koliko jih želi po zanositvi mimo svoj ...prikaži večj evolje in želje ? glede splava odločajo moški. kak obi se svet šele obračal, če bi ženske delale po sistemu kastrirat moškega, ki je enkrat v življenju storil silo. in še nekaj naj vam bo jasno. rodit je še najmanjš problem. tisto bitje mora pa živet svoje življenje. kako? s kom?