Slovenija
3238 ogledov

Umaknjeni oglas: LPP je diskriminiral

Oglas Zavoda Živim na zadnji strani avtobusa, ki ga je LPP odstranil Reševalni pas/Twitter
LPP je z odstranitvijo oglasa Zavoda Živim diskriminiral na podlagi vere in prepričanja.

Zagovornik načela enakosti je v ponovljenem postopku znova odločil, da je bila predčasna odstranitev oglasa Zavoda Živim z avtobusa LPP diskriminacija. To je bil prvi oglas, ki je bil z avtobusa LPP odstranjen predčasno, LPP je nekatere oglase sicer zavrnil že pred objavo, a se jim ta pred objavo ni zdel sporen.

LPP se je za odstranitev oglasa odločil, ker so nekateri na družbenem omrežju sprožili polemiko, ali je primerno, da je na mestnem avtobusu oglas organizacije, ki med drugim nasprotuje pravici do umetne prekinitve nosečnosti.

Da je to diskriminacija je Zagovornik načela enakosti odločil že leta 2019, a se je LPP pritožil na upravno sodišče, ki je zadevo vrnilo v ponovni postopek ter zagovorniku naložilo, naj pridobi dodatna pojasnila strank.

LPP je v odgovor na očitke zavoda zatrdil, da je oglas umaknil le zato, ker je ta sprožil nestrpne odzive na spletnem družabnem omrežju. Oglas so torej odstranili le zato, ker so nekateri javno izrazili kritike, da je zavodu kot organizaciji, ki je proti pravici do umetne prekinitve nosečnosti, dopuščeno oglaševati na avtobusih javnega mestnega potniškega prometa, čeprav so oglaševali samo svoje programe svetovanj ljudem v stiski.

V oglasu ni bilo nobene nestrpnosti

"V oglasnem sporočilu ni bilo nobenega vsebinskega elementa, ki bi lahko zbujal nestrpnost, niti sporočila niso bila podana na nestrpen način. Z oglaševanjem svojih svetovalnih programov naročnik oglasa v oglasu ni neposredno izražal svojih (verskih) prepričanj (npr. da nasprotuje pravici do splava). Iz vsebine oglasa ni bilo razvidno niti prepričanje, ki ga Zavod Živim sicer zastopa,« so pojasnili pri Zagovorniku enakosti.

"Zagovornik je v odločbi pojasnil, da morajo biti po Zakonu o varstvu pred diskriminacijo tudi blago in storitve vsem na voljo pod nediskriminatornimi pogoji. Ko se je LPP odločil, da bo na svojih avtobusih dovolil oglaševanje, bi moral tako zagotoviti tudi, da bo storitev oglaševanja na voljo vsem, ne glede na njihove osebne okoliščine, kot so spol, barva kože, narodnost, jezik, vera ali prepričanje in podobno. Tega pa v obravnavanem primeru ni storil," ugotavlja Zagovornik enakosti.

Sporni oglas na zadnji stran avtobusa je bil sestavljen iz treh fotografij. Na eni je bila družina z majhnim otrokom, na njej spletni naslov zavoda in napisa "Živim!" ter "Imamo radi življenje!", spodaj je bila fotografija ženske, ki žaluje, z besedilom "Žalujem za svojim otrokom …" in "Stopi iz tišine" ter telefonsko številko, desno pa ženska s testom za ugotavljanje nosečnosti v rokah, druga telefonska številka ter napisa "Pokliči" in "Nikoli nisi sama".

Oglas je bil na avtobusu nameščen 4. decembra 2018 in nato predčasno odstranjen 13. decembra, čeprav bi moralo oglaševanje po pogodbi trajati dva meseca.

Celotno odločbo lahko preberete na tej povezavi. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • rd2dmk2 21:45 07.julij 2022.

    sem premleval pa ne vem kako najvam v teh 1000 črkah objasnim tole : vi bi žrtvovali osebo, žensko ( in mogoče tudi moškega, bodočega očeta ) zaradi nerojenega zarodka za katerega se ve, da ne bo sposoben samostojnega normalnega ...prikaži veča dostojnega življenja. pa kdo ste vi ? no kdo ? boste vi kdaj stali ob strani in pomagali ? ma boste ku*ac. boste gobcali in pametovali potem pa stisnili rep med noge in spizdili. kolk otrok imamo, ki imajo težave z zdravjem, pa me zanima so tile komu kaj pomagali

  • popokatopetl 13:34 07.julij 2022.

    Mislim da je prav da se verniki držijo svojih prepričanj, ampak vsiljevanja svojih verskih prepričanj celotni družbi ne morem podpirat. Kam to vodi se je nedavno dobro videlo takoj čez HR mejo, nedavno dušebrižni zdravniki niso hoteli prekinit visoke nosečnosti ...prikaži veči ob hudi okvari ploda, čeprav je imela ženska za to na podlagi izvida zakonsko pravico.

  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 12:11 07.julij 2022.

    Splav je človekova pravica! Samo vsak posameznik se lahko odloča, kaj bo počel s svojim telesom in o tistem, kar je v njem.