Slovenija
499 ogledov

Vrtoglavi dodatni prihodki Pro plusa

pop tv Miro Majcen
Mesečna naročnina za programe, ki jo bodo plačevali kabelski operaterji, bo Pro plusu prinesla vrtoglave dodane prihodke.

Vsi veliki ponudniki kabelske in IP-televizije so že podpisali, da bodo plačevali za programe Pop TV, Kanal A, Brio, Kino in Oto, Simobil (Amis) je menda tik pred podpisom. Mesečna naročnina, ki jo bodo plačevali, bo Pro plusu prinesla vrtoglave dodane prihodke. 

Pro plus je od malih operaterjev za letos zahteval plačilo 2,4 evra, prihodnje leto pa štiri evre na mesec (brez DDV, ki ga bo pobrala država), velikim pa so dali nekaj količinskega popusta

Kabelski operaterji imajo okrog 550 tisoč naročnikov, ocenjuje pa se, da se bo približno pol od sto tisoč gospodinjstev, ki zdaj televizijo gledajo z anteno, odločilo za kabelsko ali IP televizijo, zato bomo pri izračunu upoštevali 600 tisoč 

Pro Plus | Avtor: Pro Plus Pro Plus
Namesto izgube 20 milijonov evrov dobička

Če upoštevamo štiri evre mesečnega nadomestila na naročnika, bi se Pro plusu prihodki povečali za skoraj 60 odstotkov. Zdaj z oglasi in drugimi prihodki v celem letu zberejo 49 milijonov evrov (2015), z nadomestili pa bi prejeli dodatnih 29 milijonov evrov. S tem denarjem bi imelo podjetje leta 2015 namesto 6,3 milijona evrov izgube dobrih 22 milijonov evrov dobička. Pro plus sicer že od leta 2012 dalje ni ustvaril dobička. od takrat dalje so ustvarili skupaj za 15 milijonov evrov izgube. Lanski poslovni rezultati še niso znani. 

Planet TV ima, kot smo poročali, podobno idejo, zahteval je en evro mesečnega nadomestila za vsakega uporabnika (brez DDV). Ali bodo izključili prizemni signal, se še niso odločili

Učinek pri Planetu še bistveno večji

Podjetju Antenna TV SL, ki oddaja Planet TV, pa bi se ob "naročnini" en evro prihodki skoraj podvojili, natančneje, povečali bi se za 75 odstotkov. Z oglasi in drugimi prihodki so v letu 2015 zbrali 9,5 milijona evrov, en evro mesečne "naročnine" pa bi jim brez prinesel dodatnih 7,2 milijona evrov. Kljub ogromnemu dodatnemu prihodku bi še vedno ustvarjali izgubo, te je bilo lani namreč 11,6 milijona evrov.

Poleg prihodkov še milijon evrov prihranka, na Kolodvorski ni panike

Poleg dodatnih prihodkov pa bi skupaj približno milijon evrov podjetji prihranili tudi pri stroških, saj jim nacionalki ne bo več treba plačevati za storitve oddajanja. 

Kalinov Deček s piščaljo pred vhodom v stavbo RTV Slovenija. | Avtor: zurnal zurnal
Doslej sta Pro plus in Antenna TV SL za prizemno oddajanje signala plačevala RTV Slovenija. Koliko, je poslovna skrivnost, a enota Oddajniki je z vsemi komercialnimi programi, to pa sta največja, ustvarila malo manj kot 1,5 milijona evrov prihodka. Ker gre za daleč največja ponudnika, bodo najbrž ostali brez več kot milijona evrov prihodkov. 

Na vprašanje, ali bodo zaradi milijona manj prihodkov ogrožene zaposlitve v enoti, kjer je konec lanskega leta delalo 92 ljudi, ali kakšni razvojni projekti, na RTV Slovenija odgovarjajo, da zaradi izpada teh prihodkov zaposlitve niso ogrožene, saj multipleks C s preostalimi programi še naprej deluje. 

S komercialnimi programi sicer enota Oddajniki ustvali manj kot desetino prihodkov, največji jih "nakaže" nacionalka sama, skoraj tretjino prihodkov pa zagotovijo mobilni operaterji.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Zaradi izpada teh prihodkov zaposlitve niso ogrožene. Multipleks C s preostalimi programi še naprej deluje.  

Komentarjev 58
  • Ferluci 13:56 10.januar 2017.

    Očitno se še ni pojavil operater, ki bi zagotavljal prenose poleg tistih programov, ki jih plačujemo z RTV naročnino (SLO1,2,3, lokalni, narodnostni) še določeno število programov po prosti izbiri za določeno ceno (npr 20, 30, 100 programov - odvisno od ...prikaži več željenega paketa), uporabnik bi pa vsako leto izbral tiste, ki mu ustrezajo.

  • Harrison 08:42 10.januar 2017.

    Pristanem edino, če ukinejo te blesave reklame. Ne pa da bom višjo naročnino plačeval, da bom vsake 5 min gledal 15 min reklam. Po domače, jeb...e se !

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 08:04 10.januar 2017.

    nogomet liga prvakov predvaja kanal A ,kateri program jih še predvaja če kdo ve ,ker v bistvu kanal a in pop sploh nikoli ne gledam