Slovenija > Komentarji in kolumne
14 ogledov

Za hrano država, za vzgojo starši

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Medtem ko morajo na osnovnih šolah zahtevati plačevanje hrane, jo v srednjih mečejo v smeti.
Država je najprej poskrbela za študente, na začetku 90. let uvedeni boni za prehrano so se obdržali do danes, lani pa je bil v srednjih šolah uveden subvencionirani topli obrok za vse dijake.

Za naše osnovnošolce pa nič, so takrat kričali starši. Med vse hujšo gospodarsko krizo, ko ravnatelji že govorijo o neplačanih položnicah in nekateri starši že odpovedujejo obroke v šolah, prihaja novica ob pravem času. Socialno ogroženi bi imeli vsaj en obrok brezplačen, drugi pa vsaj en obrok subvencioniran. Na MŠŠ pravijo, da želijo s plačilom minimalnega prispevka za tiste, ki niso socialno ogroženi, uvesti tudi odgovornejši odnos do prehrane. Slabe izkušnje so namreč doživeli po uvedbi toplega obroka v srednjih šolah.

Hrana v smeteh. A po skoraj enem letu od uvedbe toplega obroka je na srednjih šolah še vedno veliko prostorskih težav – tako pri pripravljanju kot pri deljenju hrane. Na šolah morajo reorganizirati pouk, dijaki morajo v šolah ostajati dlje kot prej. Eden od glavnih problemov pa je, da je bil topel obrok uveden brez razmisleka o tem, kaj dijaki želijo jesti. Bistveni problem dijaške prehrane je torej, da zelo veliko mladim ni všeč, kar se kaže v njihovem neustreznem odnosu do nje. Marsikje se ostanki obrokov kopičijo v smeteh. Koliko k temu prispeva dejstvo, da je hrana zastonj ali pa je zanjo potrebno le minimalno doplačilo, lahko ugibamo, očitno pa je, da se naši srednješolci velikokrat ne zavedajo pomena zdrave prehrane, za kar pa ni odgovorna samo država.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.