Slovenija > Komentarji in kolumne
49 ogledov

Zakaj hrup? Ker tepe Ljubljančane!

Geografija krize: Ljubljančane čaka, kar so Prekmurci, Korošci, Belokranjci ... že preživeli.

Borut Hočevar. | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Se spomnite, kako so ekonomisti pred dvema, tremi leti napovedovali potek gospodarske krize?

Da se bo gibala v obliki črke W: gospodarstvo bo šlo najprej navzdol, potem se bo malce pobralo, a bo pred dokončnim vzponom sledil še en padec.

Kaže, da so imeli prav. Poglejmo zato recesijski W geografsko. Med prvim gospodarskim padcem so najbolj trpela območja, ki so najbolj oddaljena od prestolnice. Prekmurje, Koroška, Bela krajina ... Ljubljano je kriza le oplazila. V prestolnici skorajda niso odpuščali.

Zdaj je drugače. Zdaj bodo zategovali pas predvsem v Ljubljani. Tu je največ uradov, ustanov in drugih državnih delodajalcev. Seveda bodo proračunsko varčevanje občutili tudi drugod – učitelji, policisti in drugi so zaposleni po vsej državi. In tudi zasebniki, ki poslujejo s proračunskimi uporabniki, so raztreseni vsepovsod.

A vseeno. Ljubljana bo tokrat najbolj na udaru. Tokrat se mora, kot rečemo, prestrukturirati prestolnica. V Ljubljani se bodo intenzivneje kot doslej dogajale reči, ki so jih ponekod že preživeli: izguba delovnih mest, prekvalifikacije, iskanje novih zaposlitvenih možnosti.

Načeloma naj bi bili takšni procesi najbolj boleči v urbanih sredinah. In načeloma naj bi imeli prebivalci, ki so bližje meji, več priložnosti, da se znajdejo.

Tudi zato bo tokrat več hrupa kot v prvem delu krize. Pa čeprav je konec krize zdaj bližje, kot je bil v prvem delu črke W.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.