Slovenija > Komentarji in kolumne
15 ogledov

Zaposlitveni izziv za birokrate

Sabina Kržič (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Med brezposelnimi vse več mladih, zavod pa se otepa, da bi jih spremljal že med šolanjem.

Uslužbenci zavoda za zaposlovanje so v zadnjih treh letih tako zasuti z delom z brezposelnimi (tako vsaj trdijo), da jim je izdajanje študentskih napotnic očitno povsem odveč. Namesto da bi zaposleni na zavodu to storitev na polno oglaševali, je prej videti, da jo skrivajo. In namesto da bi s svojim delom prispevali k polnitvi obubožanega državnega proračuna (tudi za svoje plače), raje dopuščajo, da na ta račun bogatijo študentski servisi.

Kako jim pri 1.045 zaposlenih ne uspe najti nekaj ljudi, ki bi delali s študenti in dijaki? Pa saj se je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta na zavod prijavilo največ tistih, ki se jim je iztekla zaposlitev za določen čas, in iskalcev prve zaposlitve! Torej mladih ljudi – tem pa bi tudi svetovalke na zavodu lažje pomagale, da se izkopljejo iz brezposelnosti, če bi imele vpogled v njihove delovne izkušnje, ki so jih pridobili kot dijaki in študenti. Lahko bi spremljale njihovo delo že med šolanjem in jih usmerjale pri iskanju zaposlitve, tako da marsikateri morda sploh ne bi pristal v evidenci brezposelnih.

Nemotivirani. Študentski servisi so po zadnjih dosegljivih podatkih leta 2009 z napotnicami zaslužili skoraj 14 milijonov evrov. Ali ne bi bilo bolje, da bi šel ta denar državnemu skladu za štipendije?

Čas bi bil, da bi vsaj študentom, ki delajo za javno upravo, zaukazali, naj si napotnice uredijo na zavodu. To bo tudi za zavod zanimiv izziv, kot se radi sami izrazijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.