Slovenija
34 ogledov

Zavodu študenti niso mar

Študentsko delo Anže Petkovšek
Študentsko delo. Minister študentskim servisom grozi, da bo njihovo delo prevzel zavod za zaposlovanje. Vnema. Zavod za zaposlovanje je napotnice v pol leta izdal le 26 študentom.

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) je letos do konca julija izdal le 83 študentskih napotnic, študentski servisi pa samo predlani (novejših podatkov še ni) več kot milijon, pri čemer so iz dajatev zaslužili 13,8 milijona evrov.

Študentski servisi od vsakega izplačila študentu odrežejo 4,5 odstotka za svoje stroške, kadar pa napotnico izda zavod, je na boljšem le sklad za štipendije.

Zasuti z brezposelnimi

Na ZRSZ, kjer lahko že od leta 2006 izdajajo tudi študentske napotnice, pravijo, da se jim je obseg dela v zadnjih treh letih zaradi krize tako povečal, da je njihova osrednja naloga delo z brezposelnimi in iskalci zaposlitve, ne pa s študenti. Poleg tega so poudarili, da je izdajanje študentskih napotnic le njihova začasna zadolžitev, dokler ne bo sprejet zakon, ki bo urejal posredovanje študentskega dela.

A minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik zavoda dela s študenti očitno ne namerava odrešiti. Še več, napovedal je celo krepitev tovrstnih storitev.

“Potem ko je bil na referendumu zavrnjen zakon o malem delu (ki je urejal tudi študentsko delo, op. a.), smo pričakovali predloge nasprotnikov, kako to področje drugače urediti. Od referenduma je minilo že kar nekaj mesecev, njihovih pobud pa na žalost ni od nikoder. Zdaj smo tako na točki, ko bomo sami razmislili o izboljšavah na tem področju, in krepitev zavoda kot posrednika študentskega dela je ena od zelo realnih možnosti,” je napovedal minister. Kot je dodal, je bilo posredovanje dela do zdaj zaupano zunanjim izvajalcem, “kar pa seveda ni nujno, da v prihodnje ostane enako kot doslej”.

Do zdaj jim ni uspelo

graf | Avtor: grafika Žurnala24 grafika Žurnala24
Da na ministrstvu res niso prejeli predlogov nasprotnikov malega dela, je potrdil tudi Marko Funkl iz Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, glavnega nasprotnika poleg Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in študentskih organizacij.

Kot je pojasnil, jim predlogov še ni uspelo poslati na ministrstvo, sicer pa je besedilo v veliki meri že pripravljeno. Po njegovih besedah bi ga lahko ministrstvu posredovali “še v tem mesecu”. Enako so v gibanju napovedovali že v začetku junija.

Predlog gibanja ostaja enak kot pred poletjem: ukinitev študentskih servisov in uvedba centrov za informiranje in poklicno svetovanje (CIPS; spadajo pod zavod za zaposlovanje) kot posrednikov dela. Znotraj koncesijskih dajatev bi del namenili aktivni politiki zaposlovanja, konkretno za sistem pripravništva.

Komentarjev 3
  • mirko 11:04 07.september 2011.

    Zakaj slovenija ne kopira šolskega sistema od Švedske, ki ima najuspešnejši sistem v Evropi. Tam mora bodoči študent od banke najeti kredit, ki ga kasneje, ko se zaposli vračat?Pri nas jih pa financira družba, vmes lahko skoraj neobdavčeno delajo ...prikaži več pri delodajalcih (kateri jim dajejo prednost zaradi manjših stroškov do države) in tako zavlačujejo študij, na koncu po opravljeni diplomi (če jo sploh naredijo) jo pa lahko brez obveznosti do družbe popiha delat v tujino? Še vedno smo z eno nogo v socializmu.

  • JohnSmith30699 07:59 07.september 2011.

    narobe! študentske organizacije so mafijske organizacije podobno kot SAZAS in so namenjene samo same sebi in pranju denarja! Ne potrebujemo jih, tako kot ne potrebujemo studentskega dela, a kaj ko so kvazi "studentje" mladina z opranimi mozgani......

  • Realist 23:45 06.september 2011.

    Ma dej ta minister bi moral že zdavnaj odstopiti. Študentski servisi so zato da posredujejo delo študentom. Zaposlovalne agencije pa delavcem. Če bo ZZZS prevzel takšno delo, bodo zagotovo problemi. Sem proti temu.