Slovenija > Komentarji in kolumne
23 ogledov

Žvižgača je postalo strah

“Delati, ne pa razmišljati o nepovratnih sredstvih,” je moto uspešnega podjetnika.

primorska 11.10.2008, koper, suzana kos, foto: dare cekelis | Avtor: Dare Čekeliš Dare Čekeliš
S subvencijami je križ. Ta teden so odnesle gospodarskega ministra Stanka Stepišnika, poleg tega pa lahko v medijih že preberemo ocene nekaterih gospodarstvenikov, da bi jih bilo treba preprosto ukiniti.

 

Uspešen podjetnik Igor Akrapovič na primer meni, da je nastopil čas, ko bi veljalo razmisliti o tem, ali so v gospodarstvu sploh smiselne. “Namesto da bi se pogovarjali o tem, kako bomo začeli delati in izdelovati nekaj, kar bo kdo želel kupiti, se pogovarjamo samo o tem, kako bi črpali subvencije in dobili kakšna nepovratna sredstva,” pravi.

 

Drugi ocenjujejo, da so subvencije zlorabljene v kmetijstvu – zdaj se porajajo dvomi o pravilnosti porabe subvencij na morskih njivah. Ali orade dejansko pojedo večino pridelka školjk iz piranskega ribolovnega rezervata, bo verjetno moral ugotoviti kdo drug, ne novinarji, čeprav na pristojnem ministrstvu trdijo, da pri odločitvah o naknadnih nadzorih na terenu upoštevajo tudi informacije, ki jih objavljamo mediji.

Govori se. Če bi bile neuradne informacije o zlorabi državnih subvencij na školjčiščih resnične, bi zgodba menda potekala nekako takole – že v dokumentaciji naj bi bile navedene previsoke urne postavke denimo potapljačev, močno pa naj bi bile napihnjene tudi cene opreme. S takšnimi “operacijami” naj bi prejemnikom v žepu neupravičeno ostala blizu polovica zneska subvencije. Školjkarji so zaradi teh očitkov seveda ogorčeni, žvižgač, ki nas je na stanje pod vodo opozoril, pa se že boji razkritja – in maščevanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.