Slovenija
12 ogledov

Komisar hvali vladne namene

Laszlo Andor EPA
Evropski komisar Andor med obiskom pohvalil reformne napore slovenske vlade, še posebno zamisel o enotni pogodbi za zaposlitev.

Evropski komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje László Andor je v nagovoru na današnji mednarodni konferenci Reforma trga dela: Nove priložnosti za boljši jutri v Ljubljani pohvalil reformne napore slovenske vlade, da izboljša sistem trga dela in se spopade s segmentacijo.

Andor je opozoril, da ima Slovenija eno od najslabših zaposljivosti med starejšimi, hkrati pa izjemno hitro starajoče se prebivalstvo. Poleg tega je zaposljivost mladih z začasnimi pogodbami pri nas med najvišjimi v Evropi.

Glede na to, da v kratkem ne gre pričakovati izboljšanja položaja, se je treba bolj osredotočiti na področje zaposlenosti, je pozval. Zaradi gospodarske krize se lahko namreč brezposelnost še zaostri, dolgoročna brezposelnost pa lahko pripelje do erozije družbe, s čimer dodatno zmanjša gospodarsko učinkovitost.

Po komisarjevem mnenju je reforma trga za oživitev zaposlovanja zelo pomembna. Pristop na tem področju mora biti zasnovan in osredotočen tudi na odpiranje novih delovnih mest, je menil. Pri tem se je zavzel za kakovostno delo, fleksibilnost, ki ne bi povzročila naraščanja brezposelnosti, podporo pri produktivnosti najranljivejših skupin, več pomoči iskalcem zaposlitve, večjo mobilnost trga dela, boj zoper segmentacijo trga dela, izboljšanje kvalifikacij in krepitev socialnega dialoga.

Komisar je pozdravil predlagane reforme slovenske vlade oziroma njene napore, da izboljša vzdržnost sistema in se spopade s segmentacijo. S predlagano reformo trga dela bodo po njegovi oceni pridobili tako delavci kot podjetja. Posebno je pohvalil odločitev za enotno pogodbo o zaposlitvi, ki naj bi dala večjo spodbudo za izboljšanje produktivnosti dela, človeškega kapitala in kvalifikacij.

Komentarjev 5
  • dragec 09:34 18.september 2012.

    In ti smotani komisarji, samo drmajo dobre plače, za EU pa nimajo rešitve!!!

  • dragec 08:40 18.september 2012.

    László Andor SE DRŽI ZA NOS. kaj to "smrdi" v tej sloveniji.

  • privat 07:51 18.september 2012.

    komesar ni spoznal še naše vlade te ali une...počakaj se boš že naučil kaj je mafija