Slovenija
2 ogledov

Komisija o zadevi Ranc

Žurnal24 main
Komisija DZ za človekove pravice je ob koncu seje, na kateri se je seznanila s sodbo vrhovnega sodišča v primeru Ranc, obsodila vsakršno nespoštovanje pravic do komunikacijske zasebnosti.

Komisija DZ za peticije ter človekove pravice in enake možnosti se je seznanila s sodbo vrhovnega sodišča, ki je razsodilo, da je odgovorni urednik Večera Tomaž Ranc zaradi nezakonito pridobljenih izpiskov klicev z in na njegov mobilni telefon upravičen do denarne odškodnine od države. Na sejo sta bila vabljena tudi predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos in Ranc. Kos se je seje udeležil, Ranc pa ne.

Kos je v razpravi odgovoril na očitke poslancev SDS, da se Kos skriva za državo. Kos je odgovoril, so se začele diskreditacije slovenskih osamosvojiteljev, ki so jim nekateri očitali, da so leta 1991 na mejnih prehodih Vič in Holmec zagrešili vojni zločin. Kos je bil takrat namestnik direktorja uprave kriminalistične službe, ki je skušala ugotoviti, kdo novinarjem posreduje lažne podatke o zločinu. Po njegovih besedah je Ranc z objavljanjem informacij preprečil vsako ovadbo in prijetje osumljencev.  Po Kosovih besedah je Ranc " sicer delal zelo dobro", vendar ga je nekdo, ki je želel, da bi z objavo podatkov o preiskavi policiji preprečil odkriti storilca, speljal na tanek led . Kriminalisti so zato želeli ugotoviti, kdo Rancu posreduje podatke.

Kos je razložil, da so zato z Rancem opravili razgovor, nakar je slednji sprožil civilno tožbo proti državi, s katero je tudi uspel. Sodba je po Kosovih besedah sicer zelo pomembna, saj naj bi novinarjem priznala položaj, ki ga " nekateri poklici, kot je recimo zdravnik, uživajo že po zakonu". Kos je tudi zavrnil navedbe Eve Irgl (SDS), da je šlo v navedenem primeru za prisluškovanje.

Na koncu razprave so člani komisije s štirimi glasovi za in nobenih proti sprejeli sklepe, s katerimi so obsodili vsakršno nespoštovanje pravic do komunikacijske zasebnosti, pristojne organe pa so pozvali, naj v okviru svojih pristojnosti dosledno izvajajo nadzor nad spoštovanjem z ustavo zagotovljene pravice do komunikacijske zasebnosti.

Še pred glasovanjem je predsednica komisije Majda Potrata (SD) napovedala, da ne bo glasovala, saj se " sodb sodišč ne komentira", in zapustila sejo. 


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.