Slovenija
14 ogledov

Komu manj in komu več

Infografika Žurnal24 main
Primerjava. Pri varuhinji na uslužbenca porabijo 52 tisoč, pri informacijski pooblaščenki le 42 tisoč evrov. Po rebalansu. Več denarja le volilni komisiji, Karlu Erjavcu in Janezu Šušteršiču.

Po vladnem predlogu rebalansa, ki bo veljavni proračun za letos oklestil za dobro milijardo, bodo nekateri zapravili celo več, kaže primerjava (v tabeli).

Večina pa bo varčevala. V odstotkih bodo pas najbolj zategnili pri zdravstvenem ministru Tomažu Gantarju. Odhodki bodo po rebalansu glede na veljavni proračun nižji za kar 45 odstotkov.

V milijonih bo med rekorderji pri varčevanju zagotovo še minister Zvonko Černač; za 200 milijonov evrov so porezani samo odhodki za prometni del ministrstva, ki ga združenega z energetiko in okoljem vodi od februarja.

Türk nič več na tuje

“Največ bomo privarčevali pri materialnih stroških in poteh v tujino. Predsednik ne bo potoval več praktično nikamor,” o tem, kje so našli prihranke, pravi Boštjan Lajovic, svetovalec za odnose z javnostmi predsednika Danila Türka.

Proračunski odhodki urada predsednika za letos bodo z rebalansom nižji za kar 22 odstotkov. So bili v pogajanjih s finančnim ministrstvom torej zelo neuspešni, saj se je z rebalansom proračun urada informacijske pooblaščenke zmanjšal za samo pet odstotkov?

“Tega ne bomo komentirali,” odgovarja Lajovic, ki meni, da je linearno varčevanje “dvorezni meč”, saj so tisti, ki so prejšnja leta že varčevali, ob pristopu “varčevanja na lansko realizacijo” in ne letošnji proračun v slabšem položaju od tistih, ki so lani porabili vse ali celo več, kot so imeli.

A kritična je tudi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Čeprav so glede na veljavni proračun izgubili le 73 tisoč evrov, se lahkom, kot pravi, “celo zgodi, da konec leta ne bomo več zmogli plačati vseh računov”. Po njenem mnenju bi ministrstvo za finance (MF) pri pripravi rebalansa moralo upoštevati porabo sredstev preračunano na zaposlenega, saj drugače ni mogoče videti, kako potratni ali racionalni so kje.

Tako je urad varuhinje človekovih pravic po podatkih zaključnega računa za 2010 porabil 52.456 evrov na uslužbenca na leto, urad informacijske pooblaščenke pa le 42.005 evrov.

Na Državni volilni komisiji (DVK) bodo z rebalansom tri dodatne milijone dobili predvsem za pokritje stroškov referenduma o družinskem zakoniku, ki v proračunu ni bil predviden.

Direktor Dušan Vučko pravi, da so tudi že upoštevali znižanje plač za 15 odstotkov, materialne stroške so znižali na 232 tisoč evrov, investicije pa na 180 tisočakov. Se pa da stroške še krčiti, meni. Samo Pošta Slovenije za dostavo vabil za vsake volitve računa 600 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.