Slovenija
13 ogledov

Komu "radioaktivni" denar

Gospodarski minister Andrej Vizjak je predstavil novelo novele zakona o prevzemi Žurnal24 main
Vizjak pravi, da je pristop razdelitve nadomestila po uredbi za omejeno rabo prostora, ki je vezan le na občinske meje, nepravičen, zato napoveduje spremembo uredbe.
"Zdi se mi, da je pristop razdelitve nadomestila po uredbi za omejeno rabo prostora, ki je vezan le na občinske meje, nepravičen," je ob vladnem obisku v Posavju dejal gospodarski minister Andrej Vizjak in dodal, da pripravljajo spremembo uredbe.

Popravljanje krivic
Nova uredba, ki jo po zagotovilu ministra Vizjaka že pripravljajo, naj bi bila zasnovana pravičneje in upoštevala princip oddaljenosti in poseljenosti ter dejansko okolico jedrskega objekta ne glede na občinske meje. “Vse zamujeno je mogoče popraviti. Težko je sicer popravljati za nazaj in delati nove krivice, za naprej pa je možno ta sistem spremeniti, popraviti in nadgraditi," je odločen Vizjak.

Po njegovem mnenju je utemeljena tudi zahteva krajanov, ki živijo v bližini objekta, po kakšnem posrednem ali neposrednem individualnem delu odškodnine. "Jaz mislim, da so načini, da se to doseže. Lokalne skupnosti dobivajo denar od nadomestil in te lokalne skupnosti lahko ljudem omogočijo neposredno odškodnino tako, da jih oprostijo davčnih bremen, denimo plačila za nadomestilo stavbnih zemljišč ali kakšnih drugih prispevkov, ki jih občani plačujejo občini," svetuje minister. "Ti instrumenti so in zavzemal se bom za njih, ker so pravični. Čudim se, da doslej še niso bili uveljavljeni," je kategoričen Vizjak.

Dobri zgledi

Vizjak je kot dober primer navedel podjetje Gen energija, ki je skupaj z občino odšlo do krajanov, ki živijo ob jedrski elektrarni, in jim ponudilo odkup zemljišč za nadaljnji razvoj. Tudi tako se lahko kaj naredi za individualne tegobe ljudi, je prepričan Vizjak, ki meni, da je za vse prihodnje načrte bistveno družbeno soglasje.

Brežičani so za
"Ne želimo tujega, želimo samo to, kar nam pripada," so že lani dejali na občini Brežice in s tem izrazili
nezadovoljstvo z načinom delitve sredstev za nadomestila za omejeno rabo prostora. "Raziskave, ki vključujejo rožo vetrov, tok rek in druge vplive, kažejo, da smo občani Brežic enako izpostavljeni in ogroženi kot občani sosednje občine, zato menimo, da smo prav tako upravičeni do nadomestila," pravijo Brežičani, ki so se s tem problemom že lani obrnili na resorna ministrstva.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.