Slovenija
1427 ogledov

Komunalno blato v Hočah: storilcem že za petami

komunalno blato Občina Hoče - Slivnica
Znano je, od kod naj bi prihajalo komunalno blato, ki je povzročilo ekološko katastrofo v občini Hoče-Slivnica. Sanacija je že stekla.

Komunalno blato, ki so ga za zdaj uradno še vedno neznani storilci prejšnji teden nelegalno odložili na območju Pivole v občini Hoče-Slivnica in s tem povzročili ekološko katastrofo, naj bi prihajalo iz čistilne naprave Komunalnega podjetja Ptuj. Slednjo so namreč čistili ravno na dan, ko je bilo blato odloženo, poroča časnik Večer.

Kot dodaja časnik, so policisti teden dni po okoljski škodi v Hočah odgovornim za nelegalno odloženih 200 ton odpadnega blata, ki je onesnažilo Pivolski potok, botanični vrt in zasebno vodno zajetje, že tesno za petami, tudi po zaslugi videoposnetkov, v katere so se ujeli tovornjaki s komunalnim blatom.

Domačini, ki se s pitno vodo oskrbujejo iz zasebnega zajetja, so po dejanju ostali brez pitne vode. Blato je razloženo na vsaj dveh lokacijah, in to na precej zahtevnem terenu, kar bo zahtevalo veliko dela in daljšo sanacijo.

Na Policijski upravi Maribor za zdaj podrobnosti še niso ne razkrili, saj da kriminalistična preiskava še vedno intenzivno poteka.

Direktor ptujske komunale Janko Širec Večeru možnosti, da je blato njihovo, ni niti zanikal niti potrdil, saj da morajo to raziskati pristojni organi. Kot je dodal, je tudi v njihovem interesu, da se zadeva čim prej razčisti. Čudi ga, da se to še ni zgodilo, čeprav je od dogodka že teden dni, sami pa so kriminalistom in inšpekciji vse informacije predali že v ponedeljek.

onesnaženje Slovenija Katastrofa, bojijo se, da bi ostali brez pitne vode

Širec je potrdil, da so njihovo čistilno napravo praznili na dan škodnega dogodka v Pivoli. Po njegovih besedah je blato prevzelo podjetje CEP iz Celja, ki so ga lani izbrali na javnem razpisu, ob tem pa dodal, da ko prevzemnik blato na njihovi lokaciji prevzame in zapusti dvorišče, je ta odgovoren za nadaljnje ravnanje. Iz podjetja CEP so sporočili, da so družbeno in okoljsko odgovorno podjetje, ki z dogodkom v Pivoli nima opravka, na podlagi zagotovil njihovih poslovnih partnerjev pa tudi oni ne. Eden od slednjih je po informacijah Večera tudi ljubljansko prevozniško podjetje.

Iz občine so medtem sporočili, da do onesnaženja pitne vode ni prišlo in da bodo v primeru kakršnihkoli sprememb glede vode obvestili vse krajane. Župan Marko Soršak pomirja, da je voda pitna in pozdravil hitrost sanacije, ki se je začela, kot je zapisal, brez birokratskih ovir.

Za odlaganje odpadkov brez ustreznih dovoljenj pravni osebi po zakonodaji grozi od 75.000 do 125.000 evrov denarne kazni, če gre za večjo okoljsko škodo ali celo naklepno dejanje iz koristoljubja, pa je zagrožena kazen od 225.000 do 375.000 evrov.

Sanacija onesnaženega območja se je danes že začela, za njo pa bo preko podjetja VGP Drava poskrbela država. Omenjeni izvajalec je prejel nekaj ponudb podjetij, ki so blato pripravljena prevzeti. Dela bodo zaradi zahtevnosti terena zahtevna in bi lahko trajala tudi mesec dni. Ta teden so onesnaženo območje posipali s snovjo, ki preprečuje neznosen smrad in širjenje onesnaženja.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
  • Friderik1950 16:07 11.junij 2021.

    V Nemčiji bi takoj priprli oba direktorja in tehnična direktorja obeh firm, Ptujske in Celjske, nato pa nadaljevali s preiskavo. Tako pa uboga Slovenija, raj za barabe. Sem napisal kaj preveč, menda pa ja ne.

  • kapibara 13:40 11.junij 2021.

    Sposojen komentar: Dobra je ta firma CEP iz Celja. Imajo 4 zaposlene, lani so imeli nekaj čez 8.194.000 Eur prometa in 1.138.000 Eur čistega dobička. Sanjsko.

  • Janez 12:55 11.junij 2021.

    Imajo dokaz-oz. mrtveca, vedo, kje se dokazi oz svinjarija proizvaja, kaj še potrebujejo da določijo krivca?? Že v OŠ se otroci učijo sklepanja. Če policija rabi pomoč naj pokliče otroke iz OŠ! Razen če so od zadaj podkupljeni politiki in ...prikaži več in direktorji. Širec točno ve kje je njegovo blato. Naj pove in krivec bo hitro znan!