Slovenija
49 ogledov

"Komunizem legitimen, a neprimeren"

france bucar Žurnal24 main
"V osamosvojitev smo bili bolj potisnjeni in samostojnosti nismo sprejeli kot del svojega vrednostnega sistema," je ob predstavitvi svoje knjige Čas velikih sprememb dejal France Bučar.

"V osamosvojitev smo bili bolj potisnjeni in samostojnosti nismo sprejeli kot del svojega vrednostnega sistema," je ob predstavitvi svoje knjige Čas velikih sprememb dejal France Bučar. Kot pravi, imajo politične stranke pri nas preveliko moč, Evropska unija pa je zaradi svoje različnosti danes pred podobnim problemom, kot je bila nekoč Jugoslavija.

Starosta slovenske politike Bučar, ki v svoji knjigi opisuje spremembe zadnjega pol stoletja pri nas, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal, da Komunistično partijo danes prikazujejo "kot absolutno zlo, kot zločin nad narodom". Komunizem je bil popolnoma legitimen, vendar napačen odgovor na tedanjo stisko, je poudaril.

Ekonomski sistem nima nekaterih odgovorov
Po njegovih besedah je komunizem s svojimi napačnimi odgovori sprožil tudi mnoga vprašanja, pred katerimi stojimo še danes. Kot pravi, ekonomski sistem nima odgovorov na nekatera temeljna vprašanja. Nova delovna mesta, denimo, so s socialnega vidika nujno potrebna, z ekonomskega vidika pa pogosto zelo vprašljiva, pojasnjuje Bučar.

V osamosvojitev smo bili po njegovih trditvah bolj potisnjeni, kot pa da smo do tega prišli s svojo odločitvijo. "Šele ko ni bilo več nobenega možnega izhoda, smo rekli: 'Gremo v samostojno državo!'," je dejal Bučar. A tega po njegovih besedah nismo prebavili, kar se nam še danes pozna tudi v odnosu do svoje lastne države, njenih predstavnikov in mednarodnega okolja.

Razkorak med napredkom in našimi predstavami
Po Bučarjevih besedah sicer danes živimo na temeljih, ki smo jih ustvarili zadnjih sto ali dvesto let. Kot pravi, pa so temelji danes v razvitem zahodnem svetu močno ogroženi, saj prihaja do razkoraka med hitrim tehnološkim napredkom, ki terja hitre odgovore, in našimi predstavami o našem mestu v svetu, ki za tem napredkom zaostajajo.

Po njegovem mnenju je tako velik izziv sodobnega sveta, kako premostiti to razliko, saj sodobni svet nima odgovorov na temeljna vprašanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.