Slovenija
62 ogledov

Koncesijo – a komu?

V vrtcu Jana – fotografija je z uradnega odprtja pred petimi meseci – izvajajo p Žurnal24 main
Vrtci. Edini zasebni vrtec, ki bi lahko imel pogoje, nima priznanega javno veljavnega programa.

Mestna občina namerava, če bo to na četrtkovi seji potrdil občinski svet, objaviti javni razpis za podelitev koncesije za izvajanje službe predšolske vzgoje in varstva. V javnih vrtcih so, kot pravijo v gradivu za sejo, izkoristili že vse primerne prostore za zagotovitev dodatnih prostih mest. Edini zasebni vrtec, ki ima trenutno v Novem mestu primerne prostore, da bi se lahko na razpis javil – vrtec Jana Pod Trško goro – pa nima priznanega javno veljavnega programa, ki je pogoj za podelitev koncesije.

35 otrok trenutno čaka na prosto mesto v novomeških javnih vrtcih Ciciban in Pedenjped.

Ni vpisan v razvid
V vrtcu Jana izvajajo program z elementi pedagogike Montessori, je bilo rečeno na njegovem odprtju pred petimi meseci. Priznani javno veljavni program imajo le tisti vrtci, ki so na ministrstvu za šolstvo in šport vpisani v razvid izvajalcev javno veljavnih programov vzgoje in izobraževanja. “Vrtec Jana ni vpisan v razvid. Če vrtec v razvid ni vpisan, pomeni, da lahko izvajajo zasebni program, ki pa ni javno priznan. Ker ga ni potrdil strokovni svet, se zato tudi ne sofinancira iz proračuna,” so nam povedali na ministrstvu za šolstvo.

O tem, zakaj vrtec Jana ni vpisan v razvid, smo povprašali njegovo ustanoviteljico Jožo Miklič, sicer uslužbenko novomeške občinske uprave. “V razvid si vpisan, ko imaš vse pogoje. Imam vse pogoje, tudi en poln oddelek otrok. Zakaj tega do zdaj nisem imela, pa vprašajte koga drugega,” nam je odgovorila.

Mikličeva še razmišlja
O tem, ali se namerava vrtec Jana prijaviti na napovedani razpis za podelitev koncesije, je Mikličeva povedala, da razmišljajo, ne vedo pa še zagotovo. “Jasno, da razmišljamo, saj gre tu pravzaprav za enakopravnost staršev, naši starši pa niso drugorazredni,” je dodala.

A če se bo vrtec Jana na razpis javil, bo moral izvajati enak program kot javni vrtci, saj je tako zapisano v obrazložitvi razpisa za koncesijo – torej kurikul za vrtce in ne več pedagogiko Montessori. Če se to ne bo zgodilo, občina koncesije trenutno ne bo mogla podeliti nikomur in najmanj 35 otrok, ki trenutno čakajo na vrsto, bo ostalo brez vrtca.

Jana pod drobnogledom
Odstopili inšpekcijam. Inšpektorat RS za šolstvo in šport je pred dnevi, kot so nam povedali na ministrstvu za šolstvo in šport, prejel anonimno pobudo zaskrbljenega očeta, ki ga je zanimalo, ali ima zasebni vrtec Jana uradno priznan program in ali so delavci v njem zaposleni skladno z zakonom. “Ker šolska inšpekcija ni pristojna za izvajanje nadzora nad gospodarskimi subjekti, ki na trgu prosto izvajajo pridobitno dejavnost in tudi niso vpisani v razvid izvajalcev javno veljavnih izobraževalnih programov, je inšpektorat primoran zadevo odstopiti tržnemu inšpektoratu. Zadevo o tem, ali so delavci tam zaposleni skladno z zakonom, bomo odstopili v reševanje inšpektoratu za delo,” so povedali na ministrstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.