Slovenija
6302 ogledov

Končno dobra novica z IJS: Epidemija upada!

Covid-19 Profimedia
V rdeči fazi bomo predvidoma konec prihodnjega tedna

"Epidemija upada, kar je zelo dobra novica," ugotavljajo pri Inštitutu Jožef Stefan, kjer dnevno objavljajo Projekcijo šrijenja covid-19 v Sloveniji. "Tudi sprejem v bolnice, ki še odraža praznično okuževanje, že počasi upada."

R je padel pod ena

Na osnovi celostne slike in epidemiološkega modela ocenjujejo, da smo z izvajanjem ukrepov uspeli reprodukcijsko število R spustiti na približno 0,95. "Ocenjujemo, da se vsake štiri dni prekuži približno en odstotek populacije, kar posledično zmanjša R vsake tri dni za približno eno stotinko glede na siceršnjo vrednost," ugotavljajo pri IJS.

Covid-19 Covid-19 Slovenija Novi podatki: To kažejo zadnje številke

Število dnevnih pozitivnih testov v združeni starostni kategoriji 65+ in v vseh podkategorijah verjetno počasi upada, a je pa pri interpretaciji rezultatov treba upoštevati spremenljivo testiranje v zadnjem obdobju. 

Reprodukcijsko število, ki se ocenjuje na osnovi pozitivnih testov za nazaj, je ob vsaki spremembi režima testiranja v prehodnem obdobju nekoliko popačen. 

Povprečno 1400 pozitivnih na dan

"Trenutno imamo v povprečju približno 1400 pozitivnih testov dnevno," razlagajo pri IJS. "Epidemiologi bodo lahko spremljali stike, kar najbolj učinkovito zmanjša širjenje virusa, ko bo povprečno število pozitivnih testov padlo pod 300 na dan."

Prognoza IJS | Avtor: IJS IJS

Trenutno je delež kužnih približno štiri odstotke prebivalstva, kar pomeni približno vsak 25. prebivalec. Do zdaj se je v obeh valovih skupaj okužilo približno 27 odstotkov prebivalstva, kar pomeni približno vsak četrti prebivalec.

Število dnevnih pozitivnih testov je odvisno tudi od števila in narave opravljenih antigenskih testov, kar se bo v prihodnosti predvidoma močno spreminjalo, zato je negotovost napovedi za pozitivne teste še posebej velika.

Prehod iz črne v rdečo fazo

V napovedi za pozitivne teste in bolnice so predpostavili, da je med prazniki R zrastel na 1,25 in se nato spustil na 0,95 (trenutna ocena) ter potem počasi pada zaradi prekuževanja. Poskušali so upoštevati vpliv cepljenja rizičnih skupin. 

Janez Janša Covid-19 Slovenija Ihan: Omejitev na 50 metrov je neizbežna. To pravi Janša!

"Trenutno smo v črni fazi in bomo predvidoma do konca naslednjega tedna po obeh kriterijih prešli v rdečo fazo," napovedujejo pri IJS, kjer podajajjo tudi oceno prehoda v oranžno fazo, nadaljnji potek epidemije pa je odvisen od vpliva sproščanja ukrepov in širjenja okužb. "Število dnevnih pozitivnih testov je odvisno tudi od števila in narave opravljenih antigenskih testov, kar se bo v prihodnosti predvidoma močno spreminjalo, zato je negotovost ocene datuma izpolnitve kriterija povprečnega števila dnevnih pozitivnih testov še posebej velika," poudarjajo pri IJS. 

Prognoza IJS | Avtor: IJS IJS

Prognoza IJS | Avtor: IJS IJS

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 16:29 17.januar 2021.

    #PrenehajmoSeTestirati in bo korona izginila.

  • joze95 15:40 17.januar 2021.

    Upadanje okužb je samo dokaz več, da če ne bi nalašč problematizirali nošenje mask bi bila Slovenija že davno rešena. Za smrti v Sloveniji ima največ zaslug levica in liberalci, ker imajo to napisano v programu in so zavestno zadnjih ...prikaži več deset let zdravstvo uničevali, ker ne razumejo delovanja javnega zdravstva in imajo v ZZDRS sindikalne zaupnike, ki ne razumejo modernih konceptov zdravstvenega zavarovanja, minister za zdravstvo (vsi po spisku) pa želijo da v javnih službah zdravniki počivajo.

  • Avatar Leon
    Leon 15:33 17.januar 2021.

    Ne se prehitro veselit . Noč je pred nami in jutri bo nov MEETING na Brdu .