Slovenija
136679 ogledov

Ihan: Omejitev na 50 metrov je neizbežna. To pravi Janša!

Janez Janša Vlada RS
Janša o ukrepih, premestitvi Kacina, plačah policistov in napovedi nezaupnice.

Imunolog in mikrobiolog Alojz Ihan je pred dnevi za RTV SLO dejal, da je omejitev gibanja na 50 metrov od doma neizbežna, če želimo zmanjšati pretok okužb.

Predsednik vlade Janez Janša je v današnjem pogovoru na Planet TV o tem skrajnem ukrepu, ki ga je tudi sam že prej večkrat omenil kot eno od možnosti, dejal: "Mislim, da je to skrajna možnost, drastični ukrep, tudi po pogovoru s kolegi v drugih evropskih državah, kjer so uporabili ta ukrep in bili prisiljeni ljudi zapreti v stanovanja. Mi epidemijo spremljamo tako natančno,  da bomo s pomočjo stroke, epidemiologov, vedeli, če je to potrebno. Če bo treba, bomo to naredili. Upamo, da ne bo tako. Kažejo se prvi rezultati tega, da smo pred prazniki uvedli hitro testiranje, pozitivni tako niso širili virusa pri sorodnikih. To, kar imamo, traja dolgo časa, vsi sovražimo omejevanje svobode in zapiranje. Bolj bomo resni pri spoštovanju ukrepov, prej bomo epidemijo omejili."

Bojana Beović, Brdo pri Kranju Ukrepi Slovenija Kako realna je omejitev na 50 metrov? To pravi Beovićeva! Maske na prostem Slovenija Gibanje 50 metrov od doma? "Če želimo zmanjšati pretok okužb, je to neizbežno!"

Glede kritik, da se je epidemija razbohotila, ker je bilo premalo epidemiologov in ker se niso izdajale karantenske odločbe, je dejal, da to, da ni bilo odločb, ne pomeni, da ni bilo karanten. "Vsak, ki je bil v stiku, je moral v karanteno," je poudaril Janša. "Dobil je navodilo, bili so nadzori, seveda glede na zakonske omejitve, informacijsko pooblaščenko, ni bil vodotesen. V pomladnem delu epidemije se je sledenje nehalo pri nekaj deset okuženih, sedaj jih je bilo preko 2000."

Oster do bivšega zdravstvenega ministra

Poudaril je, da so imeli v času, ko je bilo najhuje, politično krizo, ko je iz vlade izstopila ena od koalicijskih strank. "Tej stranki je pripadal zdravstveni minister," je dejal Janša. "Ta prehod smo skušali čim prej nadomestiti, a je imelo neke posledice. Še sedaj odkrivamo nekatere stvari za nazaj, ki jih vlada ni vedela, a so se dogajale v okviru tega ministrstva." 

Covid-19 koronavirus test Sveži podatki Slovenija Krivulja se je obrnila navzgor, dobra novica glede R Milan Krek, direktor NIJU Covid-19 Slovenija To je glede sproščanja ukrepov napovedal Krek

Kadrovska situacija v zdravstvu se po besedah Janše zaradi cepljenja sedaj izboljšuje. "Velik problem je bil velik delež obolelih zdravstvenih delavcev," je povedal Janša. "Tega je bilo veliko, po nekaterih zdravstvenih ustanovah zelo veliko. Tega ne bi smelo biti, glede na to, da gre za strukturo, ki se zaveda, kako se je treba zaščititi. Deloma je to bila posledica utrujenosti in deloma ohlapnega upoštevanja pravil. Zdaj se situacija izboljšuje, zdravstveni delavci so bili najprej cepljeni. Računamo, da potem, ko bodo dobili še en odmerek, v zdravstvu ne bo več tako primanjkovalo ljudi. Bo še problem, sploh če se bo potreba po kapacitetah povečevala."

"Ne razumem strašenja"

Morebitna uvedba "cepilnega potnega lista" se mu ne zdi nič posebnega. "To ni nič novega," je povedal Janša. "Za določene uradne obiske se je morala cepiti celotna naša delegacija. Ta pravila že veljajo, to je nekaj, kar bo vsem koristilo, ne obratno - ne razumem strašenja."

Poudaril je, da Kacina niso odslovili zaradi njegove kontroverzne izjave, da se Slovenija deli na urbano, kjer nosijo maske, in podeželsko, kjer se ukrepi ne upoštevajo, zato je virusa tam več. "Ne, to zagotovo ni razlog," je poudaril Janša. "To se ni zgodilo čez noč. Dejstvo je, da mora biti postopek cepljenja logistično čim prej izpeljan. To je neka aktivnost, za katero nobena država ni pripravljena - nanjo se je potrebno posebej pripraviti, logistično potrebujemo vrhunskega organizatorja. G. Kacin je tak. Skupaj z direktorjem NIJZ Krekom smo ga zaprosili, če pride pomagat. Veliko bo koordinacije, ko gre za stike med nami in evropskimi institucijami."

Maja Bratuša, govorka vlade za covid-19 Slovenija To je Maja Bratuša, ki bo zamenjala Jelka Kacina Jelko Kacin, govorec vlade za covid-19 Zdravje Kacin: To bo kampanja, kakršne v Sloveniji še ni bilo

"Kacinu sem hvaležen, da je prišel pomagat"

Komuniciranje po besedah Janše ne bo trpelo, saj je sistem narejeno. "Morda bo kdo pogrešal njegove jasne, nekateri so temu včasih rekli preostre besede," je dejal Janša. "Prihajale so pritožbe zaradi kakega stavka, vsakemu kak stavek uide, bilo pa je veliko več pohval. Glede na to, da sva pripadala različnim političnim opcijam, sem mu hvaležen, da je prišel na začetku epidemije pomagat. Prosili smo še koga drugega, a ni bil pripravljen tega storiti, raje je ostal v senci in kritiziral." 

Covid-19 Slovenija To počne Kacin, odkar ne vodi več vladnih tiskovk

Kritičen je bil do napovedi nezaupnice s strani KUL in Karla Erjavca. "Tekst je izliv ideološkega sovraštva, pod katerega se podpisujejo poslanci stranke, ki je imela ministra za zdravje," je povedal Janša. "Pišejo, kako je vlada ravnala napačno v času spopada z epidemijo. Oprostite, DeSUS je imel MZ. Odstopil je, ko je bilo najtežje. Poglejte se v ogledalo!"

"Nisem kot Šarec, ki je vrgel puško v koruzo"

Dodal je, da sam ni tiste sorte kot Marjan Šarec, da bi vrgel puško v koruzo, v času, ko je grozila epidemija. "Strinjam se s Počivalškom, da je prav, da se glasovi končno enkrat preštejejo, a Počivalšek je preveč optimističen, ker misli, da se bo zadeva s tem končala," je dejal Janša. "Poznamo iz zgodovine podobno ravnanje, ki se nikoli ni dobro izšlo. Verjamem, da bo vlada kljub težavam obvladala epidemijo, uspešno vodila EU ter zaključila mandat."

"Seznam plač je tudi mene presenetil"

O objavi plač policistov pa je dejal: "Zamisel o reformi enotnega plačnega sistema je zamišljena na predpostavki, da davkoplačevalcev ne stane več. Gre za to, da administrativni del ostane, ko pa gre za specifične dele, kot sta zdravstvo in policija, se vidi, da je enotni plačni sistem že razpadel. Razburjenje ob objavi je v tem, da je postalo očitno, je minister šele na 70 mestu. Ne gre samo za ministra, ampak za policiste, ki delajo v mrazu in tvegajo svoja življenja, imajo pa iste dodatke kot tisti, ki so v pisarni in ne vedo, kaj delajo. Tudi v pisarnah so taki, ki garajo. Če bi bil s tem vse v redu, ne bi bilo razburjenja. Tudi mene je presenetilo, ko sem videl, kakšno je stanje. Še najbolj zaradi zdravstva, saj je kadrovski problem v zdravstvu v veliki meri posledica nepravičnega plačnega sistema v tem sektorju."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 29
  • serkookaf 05:09 19.januar 2021.

    www︎.︎Duterte︆.︆net - oddličen projekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za seks

  • igorgeus 12:00 18.januar 2021.

    Ma mi se bomo tolk prekužili, da sploh ne bomo potrebovali cepiva.

  • 5da6d14598e7198f12e184f0cbb89755f221b19a 18:25 17.januar 2021.

    [ Nisem kot Šarec, ki je vrgel puško v koruzo ] Hahaha ... drži, zagotovo jih ne meče v koruzo.