Slovenija
43595 ogledov

Kako realna je omejitev na 50 metrov? To pravi Beovićeva!

Bojana Beović, Brdo pri Kranju Vlada RS Bojana Beović, Brdo pri Kranju
Janez Janša: Če številke ne bodo padle, bomo prisiljeni v totalni 'lockdown'.

Predsednik vlade Janez Janša je že večkrat omenil tudi možnost popolne ustavitve javnega življenja. "V kolikor se bo število okuženih vzdrževalo na tej visoki ravni, bo Slovenija prisiljena, kljub temu, da te ukrepe vsi sovražimo, v totalni 'lockdown', ko bo zaprt del gospodarstva in drastično omejitev gibanja, ko ne sme dlje kot 50 metrov od doma, razen v lekarno in trgovino," je za Radio Ognjišče dejal Janša.

Naklonjenost tej rešitvi je včeraj na Odmevih izrazil imunolog in mikrobiolog Alojz Ihan, o čemer pišemo v prispevku Gibanje 50 metrov od doma? "Če želimo zmanjšati pretok okužb, je to neizbežno!" Vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović pa je za oddajo Premagajmo Covid na RTV Slovenija danes dejala, da o tej možnosti v tem trenutku ne razmišljajo. 

Maske na prostem Slovenija Gibanje 50 metrov od doma? "Če želimo zmanjšati pretok okužb, je to neizbežno!"

"O tem ukrepu, da bi omejili gibanje tudi čez dan, smo se večkrat pogovarjali, ker je  to ukrep, ki je zelo pogost v drugih evropskih državah," je dejala Beovićeva. "Pri nas ga nikoli nismo uvedli. Če gledamo uspešnost drugih evropskih držav pri obvladovanju epidemije in neuspešnost pri nas, obstaja razmislek - to je ena od možnosti." 

Zaščitne maske na prostem | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodala je, da jih veseli, da so v zadnjih dneh številke nekolko nižje. "Nekoliko manj je okuženih vsak dan," je dejala Beovićeva. "Ukrepi so stvar prioritet, morda bi bilo potrebno zaostriti ukrepe, ki omejujejo gibanje in na drugi strani morda čim prej odpreti šole." 

Kulturni kontekst pri upoštevanju ukrepov

Na vprašanje, zakaj je epidemiološka situacija v državah, kot sta Srbija in Hrvaška, boljša kljub manj strogim ukrepom, je Beovićeva odgovorila: "Ukrepe je treba razumeti v nekem kulturnem kontekstu. Ukrepe napiše vlada, izvajati pa jih moramo mi - vprašanje je, ali bi bolj zaostreni ukrepi pomagali - ali morda ne bi bilo smiselno, da bi zdržali in imeli v 14 dneh ali enem mesecu bistveno boljšo sliko."

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Covid-19 Zdravje Pfizer začasno omejil dobavo cepiv v Evropo Splošna bolnišnica Nova Gorica COVID-19 V SLO Zdravje Na vrsti nova regija, visoka obolevnost, veliko hospitaliziranih

Poudarila je, da imamo v Sloveniji pogosto navado iskanja krivcev, a da so se v medicini naučili, da je iskanje krivde neučinkovito. "Težko rečem," je odgovorila na vprašanje, če se čuti soodgovorna za nastalo situacijo, "nikakor mi ni prav, da so razmere take. Hudo mi je, da sem na tej poziciji in so razmere take." 

O odstopu z mesta vodje strokovne skupine ni razmišljala, je pa dejala: "Ukrepi niso izmišljeni, opirajo se na prakse in raziskave. Če bi ljudje želeli, da odstopim in bi to prineslo nekaj dobrega, potem vsekakor."

"K boljšim številkam prispeva prekuženost"

Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan glede prognoz epidemije v Sloveniji ni bil preveč optimističen. "Naše napovedi vztrajajo zadnja dva meseca približno na istem," je povedal za oddajo Premagajmo Covid. "Razmere se bodo bistveno izboljšale, ko bo srečanj in prenosov virusa manj - ali bomo to uspeli narediti z več samozaščitnega obnašanja ali ukrepi, je težko reči."

Janez Cigler Kralj Slovenija Slovenija Janez Cigler Kralj o ukrepih, ki sledijo

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

K nekoliko boljši epidemiološki sliki po besedah Cizlja sedaj prispeva tudi prekuževanje. "Imamo 25 odstotkov ljudi, ki so preboleli covid, to nam pomaga ustavljati epidemijo," je dejal. "A na vidiku je nova nevarnost - britanski sev. Če se pojavi pri nas, nam lahko pokvari načrte." Cepivo bo na nivoju epidemije po besedah Cizlja učinke pokazalo v nekaj mesecih.

Beovićeva je poudarila še, da so vsak dan v navezi z ekipo na IJS. "Debatiramo o tem, kako gredo napovedi," je dejala. "Nekaj bo prispevalo cepivo, nekaj je ustavljanja epidemije zaradi prekuženosti, ki pa je še vedno premajhna, da bi širjenje virusa ustavila sama po sebi. Lahko jo ustavlja z ukrepi, ki znižujejo R. Morebitno sproščanje bi pomenilo ponoven porast novih okužb."

"Cepivo ne sme iti v nič"

Na vprašanje, zakaj je pri nas epidemiološka situacija tako slaba, pa je dejala: "Vprašanje je, kako se upoštevajo ukrepi, saj se virus povsod prenaša na enak način, verjetno pa so razlike v situacijah, kjer prihaja do prenosa. V Srbiji so se ljudje zavedli resnosti situacije, ko so osebno poznali ljudi, ki so potrebovali intenzivno zdravljenje. Pri nas se očitno to ni zgodilo."

Covid-19, UKC Maribor Covid-19 Zdravje Ogromno hospitaliziranih je te simptome občutilo tudi po pol leta

 

Covid-19 | Avtor: Epa Epa
Glede cepljenja jo skrbijo napovedi, da bi se pošiljke cepiva v Slovenijo zaradi napovedi Pfizerja lahko zmanjšale. Glede cepljenja sorodnikov zaposlenih v UKC Ljubljana pa je dejala: "Gre za več momentov, eden je ta, da pri vsakem cepljenju nekaj cepiva ostane. Gre za dragoceno cepivo, ki ne sme v nič. Kar se sorodnikov zaposlenih tiče, je možnost, da bo zaposleni v zdravstvu zbolel, manjša, če je cepljen tudi sorodnik. Treba je upoštevati nacionalne prioritete in tehtati med njimi in tem, da se zavaruje zdravstveno osebje."

V šole še ta mesec?

Želi si, da bi se šole čim prej odprle. "To je velik problem in veliko breme epidemije," je dejala in na vprašanje novinarja, ali se bodo šole odprle še ta mesec, odgovorila: "Možno, odvisno od našega ravnanja. Zavedati se je treba, da bi odpirali šole v času, ko jih vsa Evropa zapira. Ko so bile šole odprte, je 15 odstotkov okužb padlo na učitelje in učence."

Covid-19 Zdravje Novi podatki: trend se nadaljuje

Cizelj pa je dejal: "Želel bi si, da jih odpremo čim prej, bi pa zelo težko napovedal, kdaj bo epidemija začela upadati. Šole bi bilo treba odpreti, a zelo previdno, ker vsako srečevanje lahko povzroči ponoven porast okužb."

covid cepljenje testiranje | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 08:40 16.januar 2021.

    v totalni lockdown je treba dati predlagatelje ta video je dokaz zakaj je v Sloveniji večja kovid okuženost kot drugje, PM delci 2,5, ki jih izpuščajo zgolj in samo letala povejo o tej okuženosti vse. Zakaj ravno Slovenija? zato, ker ...prikaži večr je Slovenija z blagoslovom vlade poligon za vremensko, kemično-biološko, radiološko in frekvenčno vojskovanje https://www.youtube.com/watch?v=oIG2jUtW-Qg&feature=share

  • Albatroz 07:46 16.januar 2021.

    Vsi se gremo cepit kot beojevičeva in bo vse rešeno.

  • albert0 07:03 16.januar 2021.

    Bog oprosti jim Točno vedo kaj delajo