Zdravje > Aktualno
7466 ogledov

Na vrsti nova regija, visoka obolevnost, veliko hospitaliziranih

Splošna bolnišnica Nova Gorica
1/3
ERVIN ČURLIČ / regijski štab CZ za severno Primorsko Splošna bolnišnica Nova Gorica
Goriška regija se po novem letu sooča z zelo hitro rastjo okužb s koronavirusom, čeprav so še pred novim letom bili ena od najuspešnejših regij. Regijska bolnišnica poka po šivih.

Število okuženih z novim koronavirusom trenutno narašča v goriški regiji, največ aktivno okuženih je še vedno v Posavju.

Slovenija Ljubljana koronavirus covid-19 ulica ljudje Slovenija Zadnji podatki nas lahko veselijo

Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Posavju še vedno največ, 725 okužb na 100.000 prebivalcev, na neslavno drugo mesto pa se je hitro prebila goriška regija, ki ima po najvnovejših podatkih 659 okužb na 100.000 ljudi. Največ težav imajo v občini Ajdovščina, sledi ji Tolmin. 

 | Avtor: Nijz Nijz

Vdor virusa v bolnišnico

Slaba epidemiološka slika se odraža tudi v SB Nova Gorica, sicer je v teh regijski bolnišnici prišlo še do izbruha okužb na internističnem in kirurškem oddelku. Med zaposlenimi v četrtek sicer niso odkrili novih okužb. "Morda je to že eden izmed znakov, da je okužba omejena in da se ne bo več tako širila v bolnišnici," je v današnji izjavi za javnost povedala strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler.

Covid-19, UKC Maribor Covid-19 Zdravje Ogromno hospitaliziranih je te simptome občutilo tudi po pol leta

Med hospitaliziranimi so sicer v četrtek odkrili še šest okuženih, dva iz rehabilitacijskega oddelka v Stari Gori, štiri pa v različnih delih internističnega oddelka. Od teh so dva, ki sta bila v dobrem zdravstvenem stanju, poslali v domačo oskrbo, štiri pa so premestili na covidni oddelek bolnišnice.

Splošna bolnišnica Nova Gorica | Avtor: ERVIN ČURLIČ / regijski štab CZ za severno Primorsko Splošna bolnišnica Nova Gorica ERVIN ČURLIČ / regijski štab CZ za severno Primorsko

Prosili za pomoč

Na covidnem oddelku šempetrske bolnišnice je bilo davi 61 bolnikov, od tega sedem v intenzivni enoti. V četrtek pa so morali zaradi prenapolnjenosti covidnega oddelka enega bolnika po potrjeni diagnozi napotiti v izolsko bolnišnico.

"S strokovnim vodstvom smo se dogovorili, da če bo pri nas preveliko število covidnih bolnikov, bomo zaprosili za pomoč druge bolnišnice, oziroma da bodo že preko dispečerskega centra bolniki napoteni v druge bolnišnice. Vendar upam, da čez vikend to ne bo potrebno," je še dejala Savnik Winklerjeva.

Kadrovske težave

Zaradi okužb imajo v šempetrski bolnišnici tudi kadrovske težave. "V četrtek smo sicer dobili zaprosilo za pomoč s kadrom v zdravstveni negi iz Doma starejših občanov v Ajdovščini, kjer imajo veliko okužb med zaposlenimi, vendar jim naša bolnišnica glede na stanje trenutno ne more posoditi zaposlenih. Pri nas si še vedno pomagamo s študenti Fakultete za zdravstvene vede, ki že ves čas epidemije ostajajo naši dobri sodelavci," je pojasnila.

"Obolevnost v regiji je sicer visoka, tako da bomo še videli, kaj nam prinašajo prihodnji dnevi," je zaključila strokovna direktorica šempetrske bolnišnice. 

Cepivo proti novemu koronavirusu Covid-19 Zdravje Novo o cepivu, pri katerem bo potrebna le ena doza

Goriška regija se po novem letu sooča z zelo hitro rastjo okužb s koronavirusom. Medtem ko so bili še 30. decembra s povprečno 49 novimi okužbami dnevno na 100.000 prebivalcev najbolj uspešna regija, se je njihovo število v desetih dneh več kot podvojilo.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • DasAuto 23:08 15.januar 2021.

    kolikor spremljam samo še na primorskem in v prekmurju ni bilo kaotično, očitno je primorska prva naslednja na seznamu... me zanima kaj naj bi bil razlog sedaj... mogoče se ponovijo koline, zidanic pač nimajo, ali pa v velikih gručah po ...prikaži več zasneženih gorah hodijo... groza od groze...

  • Ender3 17:08 15.januar 2021.

    Še sindikalist Koštrin, je tokrat zatajil, se je medtem preveč ukvarjal z zdravniškimi plačami.

  • Avatar MS
    MS 14:08 15.januar 2021.

    Naša sokomentatorka ovca je baje včeraj hospitlizirana!