Zdravje > Aktualno
10241 ogledov

Novo o cepivu, pri katerem bo potrebna le ena doza

Cepivo proti novemu koronavirusu Profimedia
Za razliko od drugih cepiv, pri tem za imunost potrebna le ena doza.

Revija New England Journal of Medicine poroča, da se je cepivo podjetja Johnson & Johnson v dosedanjih preizkusih na prostovoljcih izkazalo za varno in učinkovito tako pri mladih kot starejših. 

Če cepivi podjetij Pfizer in BioNTech ter Moderne in za učinkovito zaščito pri 95 odstotkih cepljenih potrebujeta dve dozi v razmiku nekaj tednov, to cepivo potrebuje le eno. 

Evropska Komisija je z družbo Johnson & Johnson podpisala za 200 milijonov odmerkov vredno pogodbo.

Cepivo Johnson & Johnson pa je osnovano na enem odmerku adenovirusa, ki je prilagojen tako, da se ne more več množiti, v kombinaciji z delom novega koronavirusa. Enako tehnologijo je Johnson & Johnson uporabil pri cepivu proti eboli.

Revija New England Journal of Medicine poroča, da je večina v prvi fazi testiranja na 805 prostovoljcih razvila ustrezna protitelesa 28 dni po cepljenju, do 57. dne pa so imeli protitelesa vsi cepljeni. Testi so zajeli stare od 18 do čez 65 let.

Cepljenje proti covid-19 | Avtor: Epa Epa
Najpogostejši stranski učinki so slabost, glavobol, bolečine v mišicah in na mestu cepljenja. Tega je bilo manj pri starejših in pri tistih, ki so dobili le eno dozo in tistih, ki so dobili eno manjšo dozo.

Johnson & Johnson je medtem opravil že drugo in tretjo fazo testiranja, rezultati zadnje faze, ki je zajela 45.000 prostovoljcev, pa bo objavljena do konca januarja, tako da bi februarja lahko sledila že zelena luč ameriške uprave za hrano in zdravila (FDA).

Ameriško ministrstvo za zdravje ima z Johnson & Johnson pogodbo za 100 milijonov odmerkov cepiva z možnostjo naročila 200 milijonov dodatnih odmerkov. To cepivo se ga hrani pri temperaturi med dve do osem stopinj Celzija, na ta način pa ostane stabilno najmanj tri mesece.

Evropska Komisija je z družbo Johnson & Johnson podpisala za 200 milijonov odmerkov vredno pogodbo, kar pomeni, da bo na voljo tudi v Sloveniji. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • tadejca1 10:43 15.januar 2021.

    Manjkrat kot se grem cepit, srečnejša sem. V redu dajte nam cepivo, ok. Ampak mi večkratno vračanje v zdravstvene ustanove ne ugaja. Energija tam je grozna. Nikakor se ne počutim dobro. Grem ko je res res nujno.

Sorodne novice