Zdravje > Aktualno
1581 ogledov

Ogromno hospitaliziranih je te simptome občutilo tudi po pol leta

Covid-19, UKC Maribor UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor
Kar 76 odstotkov hospitaliziranih je simptome občutilo tudi po pol leta

Rezultati kitajske študije, ki so jo izvedli na več kot 1700 bolnikih s covidom-19 v Wuhanu, so pokazali, da je kar 76 odstotkov teh ljudi trpelo za vsaj enim simptomom bolezni še šest mesecev po okužbi. Podatki so objavljeni v priznani medicinski reviji The Lancet.

Gre za bolnike, ki so bili odpuščeni iz bolnišnice Wuhan Jinyintan med januarjem in majem lani, povzema CNN. Študija je pokazala, da je 76 odstotkov ali več od treh četrtin bolnikov, ki so sodelovali pri spremljanju simptomov bolezni, poročalo o težavah.  

Najpogostejša sta bili utrujenost ali mišična oslabelost, o kateri je šest mesecev po začetku diagnoze poročalo 63 odstotkov udeležencev študije, 26 odstotkov pa jih je imelo težave s spanjem.

Raziskava je pokazala, da bi lahko bolezen imela tudi dolgoročne psihološke posledice. Anksioznost ali depresijo so opazili pri 23 odstotkih bolnikov. Med drugimi opaženimi motnjami so raziskovalci zabeležili še izgubo las, vonja, apetita ali okusa, bolečine v sklepih, motnje srčnega ritma, omotico in bruhanje.

covid-19 koronavirus čakalnica starejši upokojenci upokojenec Zdravje Covid-19: Nova ugotovitev o posledicah bolezni

Zdravniki pravijo, da pri bolnikih, ki so preživeli težjo obliko bolezni, rentgen pokaže tudi poškodbe pljuč. "Glede na to, da je covid-19 nova bolezen, šele postopoma začenjamo opažati nekatere njegove dolgoročne negativne učinke na zdravje pacientov." je pojasnil glavni avtor študije Bin Cao, vodja bolnišnice Jinyintan, ki je tudi član tamkajšnega Nacionalnega centra za respiratorno medicino.

Strokovnjak opozarja na potrebo po dolgotrajnejši oskrbi bolnikov tudi po odpustu iz bolnišnice, zlasti za tiste, ki so preboleli težjo obliko okužbe. "Naše delo opozarja tudi na pomen prihodnje, obsežnejše študije na širši populaciji, ki nam bo omogočila razumeti celoten obseg posledic, ki jih covid-19 pusti na ljudeh,"  je dodal Bin Cao.

Znanstveniki po vsem svetu preučujejo dolgoročne učinke koronavirusa. Ameriški centri za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) kot najpogostejše dolgoročne simptome navajajo utrujenost, težko sapo, kašelj, bolečine v sklepih in bolečinah v prsih. Center navaja tudi druge dolgoročne posledice, kot so težave z razmišljanjem in koncentracijo, pri številnih bolnikih so zaznali tudi glavobole in depresijo.

Rezultati študije, objavljene avgusta v British Medical Journal, so pokazali, da je približno 10 odstotkov bolnikov trpelo za učinki covida, ki so trajali dlje kot 12 tednov. Toda kitajska študija je daleč najobsežnejša in najdaljša študija, ki spremlja dolgoročni vpliv covid-19 na hospitalizirane bolnike, trdijo njegovi avtorji.

Bolniki, vključeni v študijo, so bili v povprečju stari 57 let in so bili odpuščeni iz bolnišnice Jinyintan v Wuhanu, med 7. januarjem in 29. majem 2020. Študija je zajela 70 odstotkov vseh odpuščenih bolnikov s covid-19 v omenjenem obdobju, razen pokojnih, pa tudi tistih, ki zaradi težke duševne ali fizične kondicije niso mogli sodelovati ali pa tiste, ki so zavrnili sodelovanje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.