Zdravje > Aktualno
2330 ogledov

Covid-19: Nova ugotovitev o posledicah bolezni

covid-19 koronavirus čakalnica starejši upokojenci upokojenec Profimedia
Ugotovljene nepravilnosti so bile povezane s kazalci vnetij v telesu, kar nakazuje morebitno povezanost med kroničnim vnetjem in trajnimi poškodbami organov.

Več kot polovica bolnikov s covidom-19, ki so se zdravili v bolnišnici, je še dva do tri mesece po začetni okužbi trpela za simptomi, kot so zadihanost, utrujenost, tesnoba in depresija, ugotavlja nova britanska raziskava. Vodili so jo znanstveniki z univerze Oxford, dolgotrajne učinke covida-19 pa je preučevala na 58 bolnikih.

Koronavirus Covid-19 Slovenija Ocene: okužen vsak stoti Slovenec

Raziskava je bila objavljena na spletni strani MedRxiv in še ni bila deležna pregleda s strani drugih znanstvenikov. Pri 60 odstotkih sodelujočih je sicer po preiskavah z magnetno resonanco še dva do tri mesece po okužbi odkrila nepravilnosti na pljučih, pri 30 odstotkih škodo na ledvicah, pri 26 odstotkih na srcu in pri desetih odstotkih na jetrih.

Skoraj dve tretjini bolnikov je še dva do tri mesece po okužbi trpelo za zadihanostjo, 55 odstotkov pa jih je tožilo zaradi neprestane utrujenosti. Izkazali so tudi okrnjeno kognitivno delovanje in se slabše odrezali na preizkusih telesne pripravljenosti.

Covid-19, UKC Ljubljana Covid-19 Zdravje Novi podatki: delež pozitivnih testov več kot 20-odstoten

Ugotovljene nepravilnosti so bile povezane s kazalci vnetij v telesu, kar nakazuje morebitno povezanost med kroničnim vnetjem in trajnimi poškodbami organov, je po poročanju agencije Reuters izpostavila ena od avtoric raziskave Betty Raman.

"Ugotovitve poudarjajo potrebo po nadaljnji raziskavi fizioloških procesov, povezanih s covidom-19, in po razvoju celostnega, integriranega modela klinične oskrbe bolnikov, potem ko so bili odpuščeni iz bolnišnice," je še dejala.

 

 

 
Komentarjev 2
  • Avatar JazenJašna
    JazenJašna 16:12 20.oktober 2020.

    Po vsaki plučnci ne moreš it koj na maraton,idioti zabiti!A mislte,da vam folk pele za tele nebuloze !

  • lulibuc 20:30 19.oktober 2020.

    Vi samo nabijajte, itak je vsak dan manj naivnih ovc.

Sorodne novice