Slovenija
4290 ogledov

Težave s karantenskimi odločbami

Koronavirus Epa
Že jutri bi lahko imeli več kot tisoč na novo okuženih ...

Kot smo pisali, je epidemiološka služba ob velikem porastu okuženih prenehala z izdajanjem karantenskih odločb tistim, ki so bili v tesnem stiku z okuženim. Ob tem je nastala težava, saj te osebe zdaj ne morejo dobiti odrejene karantene in 80-odstotno nadomestila za karanteno.

“Če nimate možnosti, da bi se umaknili ali dogovorili za delo od doma, se res pazite, ves čas nosite masko, stojite na razdalji, razkužujete roke in se opazujete, da takoj, ko bi zboleli, greste na test," je v petek v svetovalnem servisu na prvem programu Radia Slovenija povedala Bojana Beović, vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje.

Dokler so se stiki spremljali in so se tesnim stikom izdajale karantenske odločbe, s tem ni bilo težav, zdaj pa tisti, ki bi zaradi tesnega stika z okuženim morali ostati v karanteni, nimajo nobenega potrdila za delodajalca. Več v spodnjem prispevku.

Bojana Beović Slovenija Bojana Beović: Imamo en problem, to je hudo narobe

V iskanju rešitve

Kot je danes na novinarski konferenci pojasnil uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin, težave še vedno niso rešili: “To je zelo zahtevno vprašanje, zato želimo v naslednjih dneh na tiskovno konferenco povabiti tudi predstavnika NIJZ, ki bo ta postopek natančneje pojasnil.” Izrazil je željo, da bi lahko kmalu izstavili vsaj pisen dokument, ki bi osebi s stikom omogočil, da bolj verodostojno komunicira s svojim delodajalcem.

“Veste pa, da ima PKP5 tudi odločbo, po kateri lahko ostanete tri dni doma brez obiska zdravnika. V tem primeru je to utemejen razlog,” pravi in upa, da bodo z organiziranjem še enega klicnega centra NIJZ povečali propustnost, da bodo epidemiologi tako lahko opozorili več ljudi: “V tem kontekstu iščemo tudi rešitve.”

Kacin je opisal realna pričakovanja, da bomo imeli morda že jutri ob denimo 5.000 in več primerih testiranj, ob tako visokem deležu pozitivnih testov nad tisoč okuženih: “Ta številka pa se lahko še poveča.” Zato se NIJZ organizira tako, da pridejo epidemiologi v čim krajšem času v stik z okuženimi in nato tudi okuženi pomagajo obvestiti naprej vse, s katerimi so bili v stiku. “Ne glede na to, kdaj pride dokument o njihovi bolniški. Vsak, ki je pozitiven, gre na bolniško, ampak ključni so njihovi kontakti.”

Poudaril je, da gre za izjemno zahtevno delo, zato iščejo rešitve, kako bi se bolje organizirali.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 09:46 20.oktober 2020.

    Birokrati se bodo same sebe požrli.

  • Vunny 07:05 20.oktober 2020.

    Ali bo delodajalec verjel neki aplikaciji, da sem bil v stiku z okuženim? Potem ni problemov, v nasprotnem pa? Ali ne zmorete strniti glav in izpeljati vsaj nekaj konkretno in ne samo kopirati od sosednjih držav, kjer se deluje v dobrobit ljudi...

  • migi 16:52 19.oktober 2020.

    Šalabajzerji,da te kap.....od prvega do zadnjega!!!!