Slovenija
25255 ogledov

Beovićeva napoveduje nove ukrepe: Ni smiselno čakati

Bojana Beović STA/Nebojša Tejić
Po oceni vodje strokovne skupine, ni smiselno čakati na učinke sedanjih ukrepov.

"Na vsak način predlagamo čimprejšnje sprejemanje učinkovitih ukrepov, ki so usmerjeni zlasti v tiste aktivnosti človeka, pri katerih se virus najbolj prenaša - druženje v zaprtih prostorih, kot so gostinski lokali, kjer ne moremo imeti maske, ko uživamo hrano in pijačo, problematično je zbiranje večjih skupin," je v Odmevih na RTV SLO povedala vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović. "Pomembna je dosledna uporaba maske in razkuževanje rok na vsakem korakuUkrepi se lahko še zaostrujejo do situacije, kot smo jo imeli lani, ko bi bilo treba zelo zmanjšati stike med ljudmi, da bi imeli toliko bolnikov, ki bi jih, kot je danes povedal dr. Vovko, lahko ustrezno zdravili."

covid-19 Zdravje 58-letnega moškega smo rešili, čez 14 dni ni nujno, da bo to mogoče Jelko Kacin Covid-19 Slovenija Kacin: "Še slabše bo, če ukrepi ne bodo prijeli"

Na vprašanje voditelja oddaje, ali bomo čakali na učinke že sprejetih ukrepov, ali si lahko nove obetamo že prej, je Beovićeva dejala: "Glede na to, da epidemijski val narašča, najbrž ni smiselno čakati na učinek sedanjih ukrepov, ker bomo s tem izgubili čas. Pri virusu, ki se tako hitro širi kot covid-19, je vsak dan dragocen." 

"Ukrepi so lahko idealni na papirju, a če jih ne upoštevamo, niso učinkoviti. Traja deset do 12 dni, da lahko rečemo, ali je nek ukrep učinkovit ali ne. Začetek novembra bomo lahko ocenili, ali so ukrepi bili učinkoviti ali ne." 

Mateja Logar, infektologinja s Klinike za infekcijske bolezni za RTV SLO

Postelja Zdravje Ministrstvo: "Vsak, ki potrebuje bolnišnično zdravljenje, ga bo dobil" Rdeče regije Slovenija Uradno: rdeči še dve regiji, o katerih vlada ni govorila

Zapiranje meja med evropskimi državami po besedah Beovićeve trenutno ni smiselno, saj niso problem odprte meje, ampak gre za širjenje virusa znotraj posameznih držav. "Zapiranje meja pride v poštev, ko je ena država zelo obremenjena z virusom in velja preprečiti, da bi se virus širil naprej, tako kot je šlo na primeru Kitajske, pozneje Italije in poleti Hrvaške," je za Odmeve še povedala Beovićeva. "Sedaj so pomembni ukrepi znotraj države, s tem se ukvarjamo v vseh evropskih državah." 

covid-19 UKC Covid-19 Slovenija Zaskrbljujoče napovedi: Do konca novembra bo 500 mrtvih Župnik Franc Godec PRIMSKOVO Gorenjska Zaradi covid-19 umrl priljubljeni župnik

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 29
  • simona32 20:18 17.oktober 2020.

    Veliko je bilo letos propagande za brezplačno cepljenje proti gripi. Kdo od zdravnikov pa se zavzema za brezplačno okrepitev imunskega sistema, vsakodnevno informiranje o koristnosti D-vitamina, cinka, kisika in zmerna uporaba razkužil, ki slabijo imunski sistem... https://www.zdravstveniportal.si/zdravje/pacienti/625/d-vitamin-koronavirus

  • 06d458670ee8614e2c71cd167c34ffd47e2911e7 17:35 17.oktober 2020.

    Sem pa začuden, da je Bolnišnica Franja imela več postelj za bolnike, kot vse naše bolnišnice skupaj??

  • Ender3 13:07 17.oktober 2020.

    Gantar in vlada niso opravičili pričakovanja, nasprotno neodgovorno so omogočili vnos okužbe iz žarišč na Hrvaškem. Odgovorni in pošteni bi v normalih demokraciji odstopili.