Slovenija
13635 ogledov

Zaskrbljujoče napovedi: Do konca novembra bo 500 mrtvih

covid-19 UKC UKC LJ
Projekcije glede okužb, hospitalizacij, intenzivnih bolnikov in smrti niso dobre.

Institut Jožef Štefan v zadnji projekciji širjenja virusa covid-19 v Sloveniji piše, da je trenutno ocenjeno reprodukcijsko število R 2,05, kar pomeni, da je podvojitveni čas dnevnih pozitivnih testov 6,7 dni ob štirih uvoženih primerih na dan. 

Postelja Zdravje Ministrstvo: "Vsak, ki potrebuje bolnišnično zdravljenje, ga bo dobil" Rdeče regije Slovenija Uradno: rdeči še dve regiji, o katerih vlada ni govorila

Reprodukcijskega števila kljub ukrepom, sprejetim 9. oktobra, nismo uspeli zmanjšati, nasprotno, R se je še povečal. Epidemija bo začela pojenjati, ko bo R manjši od 0,95. 

"Ukrepi so lahko idealni na papirju, a če jih ne upoštevamo, niso učinkoviti. Traja deset do 12 dni, da lahko rečemo, ali je nek ukrep učinkovit ali ne. Začetek novembra bomo lahko ocenili, ali so ukrepi bili učinkoviti ali ne." 
Mateja Logar, infektologinja Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni za RTV SLO

Kriteriji za rdeč seznam ukrepov (140 okuženih na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh, 250 hospitaliziranih in 50 intenzivnih bolnikov) bo predvidoma dosežen že v soboto. 

Število dnevnih okužb med 200 in 1200

Če bo epidemija sledila trenutni dinamiki (R=2,09) ob štirih uvoženih primerih na dan, se bo število dnevnih pozitivnih testov v naslednjih dneh gibalo na območju med 200 in 1200 okoli trenutne povprečne vrednosti 651, ki bo naraščala do 22. oktobra. Pri tem so predpostavili, da ukrepi z 9. oktobra ne bodo dovolj učinkoviti, da bi zmanjšali R, medtem ko naj bi bili ukrepi s 16. oktobra učinkoviti in bi uspeli spustiti R do 0,9. 

covid-19 Zdravje 58-letnega moškega smo rešili, čez 14 dni ni nujno, da bo to mogoče Nadškof Stanislav Zore Slovenija Nadškof Zore: "Pet je okuženih, eden je to noč umrl"

Mladi zdravniki Slovenije medtem na Facebooku objavljajo projekcijo Žige Zaplotnika s Fakultete za matematiko in fiziko ter člana COVID 19 Sledilnika. 

Po optimističnih napovedih bo na vrhuncu epidemije hospitalizacijo potrebovalo 400 do 500 bolnikov s covid-19, približno 80 do sto na oddelku za intenzivno nego. Do konca novembra bo po tej projekciji število umrlih zaradi covid-19 približno 500. 

Po optimističnih napovedih bo na vrhuncu epidemije hospitalizacijo na splošnih oddelkih potrebovalo približno 400-500...

Objavil/a Mladi zdravniki Slovenije dne Petek, 16. oktober 2020

"Model predpostavlja delo od doma za polovico zaposlenih Slovencev, študij na daljavo od 15. 10. dalje in šolanje na daljavo za SŠ in zadnjo triado OŠ od 19. 10. dalje," pišejo Mladi zdravniki. "Predpostavlja tudi, da bomo imeli tri krat manj stikov, povezanih z opravki in zasebnim življenjem, kot doslej. Model upošteva dejstvo, da je v drugem valu hospitaliziran manjši delež obolelih, kot v prvem valu."

Covid-19 test vzorec korona | Avtor: Profimedia Profimedia

Jelko Kacin Covid-19 Slovenija Kacin: "Še slabše bo, če ukrepi ne bodo prijeli" Janez Janša v Bruslju Kdo je kriv? Slovenija Janša: Osrednji mediji širijo lažne novice. Šarec ni ostal tiho.

Te številke kažejo, da bo ta val približno štiri krat hujši od prvega. "Zaradi eksponentne funkcije in mnogih (tudi neznanih) dejavnikov, ki vplivajo na širjenje okužbe, so možne precejšnje napake, kar lahko pomeni tudi dva krat višje številke od zgoraj navedenih," opozarjajo pri Mladih zdravnikih. "Avtor modela meni, da se moramo pripraviti na 800 hospitaliziranih na splošnih oddelkih in 160 na intenzivnih enotah." 

Covid-19, UKC Ljubljana Pretresljivo Zdravje Ažmanova v solzah kliče na pomoč: "Zgodila se bo katastrofa!" covid-19 UKC Slovenija Uradni podatki: Tako krepko čez 800 je šlo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • Ender3 13:38 17.oktober 2020.

    Takšno medijsko poročanje je potrebno prepovedat. Tistim, ki radi projecirajo pa dati kakšno koristnejše delo.

  • Covid_1984 11:34 17.oktober 2020.

    prodančki spet bakajo in nakladajo, prestitutke pa namesto ta govna resno izprašati, to paniko še podpihujete. izmečki

  • Snežinko 09:28 17.oktober 2020.

    Spet pišete bedarije. Enako, kot je bilo spomladi po teh “projekcijah” preko tisoč mrtvih, kajne?