Slovenija
24040 ogledov

Uradni podatki: Tako krepko čez 800 je šlo

covid-19 UKC UKC LJ
Prvič od začetka testiranja dnevno število potrjenih okužb znaša več kot 800 primerov.

V četrtek je bilo potrjenih 834 okužb z virusom SARS-CoV-2, kar je največ doslej. Opravili so 5196 testov, kar pomeni, da delež pozitivnih testov znaša 16,05 odstotka. V primerjavi s prejšnjim četrtkom tokrat beležimo 130-odstoten porast okužb. 

Zvišala se je tudi 14-dnevna incidenca, ki je še včeraj znašala 230 okuženih na 100.000 prebivalcev. Po novem je incidenca 258.

V bolnišnicah je trenutno 242 bolnikov, 45 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Štiri osebe so umrle. Število umrlih se je tako povzpelo na 180.

Trenutno je v državi aktivnih 5413 primerov, od marca je bilo potrjenih skupaj 11.517 primerov okužbe.

V zdravstvu se bojijo zloma sistema

Zdravstvo najbolj pesti kadrovski primanjkljaj, ki je vse večji, ob enem pa se veča obremenjenost zaposlenih. Ti so pristojne pozvali k takojšnjemu ukrepanju, sicer se bojijo, da se bo sistem zlomil. Iz zdravstva prihajajo vse glasnejši pozivi ljudem, da bi pripomogli k zaustavitvi gromozanskega vala covida-19, da bi lahko stanje obvladali. "Želimo si, da bi se ta gromozanski val čim prej ustavil in resnično apeliramo na vse, da se dajmo držat ukrepov, saj bomo samo tako lahko to obvladali," je pozvala predstojnica oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Maribor dr. Nina Gorišek Miksić. "Kot ilustracijo resnosti situacije, bi omenila, da je najmlajši star 39 let, nima pridruženih obolenj, tako da za vse, ki dvomijo v resnost obolenja, je treba povedati, da prizadane vse starostne skupine."

Vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović izpostavlja še en resen problem, ki smo mu priča v zadnjem obdobju. "Imamo en problem, epidemiološka služba več ne sledi kontaktom na delovnih mestih, zato ne morete dobiti odrejene karantene in 80-odstotnega nadomestila za karanteno, upam, da se bomo v nekaj dneh uspeli dogovoriti, da bo lahko opredelil zdravnik medicine dela in boste lahko uveljavljali nadomestilo, da ga ne morete, to je hudo narobe. Če nimate možnosti, da bi se umaknili ali dogovorili za delo od doma, se res pazite, ves čas nosite masko, stojite na razdalji, razkužujete roke in se opazujete, da takoj, ko bi zboleli greste na test."

Veljajo novi ukrepi

Zaradi vse slabše epidemiološke slike v državi, stopajo v veljavo novi ukrepi. Država je trenutno razdeljena na rdeče in oranžne regije glede na 14-dnevno incidenco. Več o tem, kateri ukrepi so stopili v veljavo, lahko preberete tukaj.  

V povezavi z novimi odloki se zastavlja več vprašanj. Zbrali smo sedem pomembnih vprašanj in poiskali odgovore nanje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Detel5ica 12:58 16.oktober 2020.

    Ne se bati,saj bo Desus-ov rušitelj Gantar čez noč uredil celotno zdravstvo,predvsem bolnišnice

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 11:56 16.oktober 2020.

    tako bolnih izjav pa še ne, hudo narobe je to, da PCR plandemija testiranje nikomur ne dokazuje ničesar, niti to ali je zdrav aki bolan, ali ima samo prehlad ali covid-19 skratka to je svetovni nacistični nateg vseh nategov. To ...prikaži več Beovičeva dobro ve, to dobro ve tudi JJ, Kacin, Krek, Gantar in Hojs ne vejo pa, da se jim bodo vse njihove grožnje in pretirani ukrepi povrnili v obliki osebnega strahu, ker karma je res prasica.