Zdravje > Aktualno
3121 ogledov

V tridesetih letih dela doživela marsikaj, vendar kaj takšnega....

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Sestre pozvale pristojne, ukrepajte, že zdaj je katastrofa. Zaposleni po novem delajo, dokler ne zbolijo.

Kadrovski primanjkljaj je vse večji, zaposleni so prekomerno obremenjeni, izčrpani in izgoreli, opozarjajo v zdravstveni negi. Pristojne pozivajo k takojšnjemu ukrepanju, sicer se bojijo, da se bo sistem zlomil,

Na novinarski konferenci je bilo celo slišati, da je zaradi medicinskih sester in negovalnega osebja po slovenskih bolnišnicah pričakovati katastrofo."V UKC Ljubljana imamo izredno stanje in bila so posredovana ustna navodila, da zaposleni ne gredo v karanteno, ampak delajo, dokler ne zbolijo," je dejala glavna sestra UKC Zdenka Mrak.

Zdaj je že jasno, ustna navodila so postala uradni odlok. Do zdaj je namreč veljalo, da so bili v karanteno napoteni vsi z rizičnim stikom z okuženo osebo, sedaj pa bo za zdravstveni kader karantena veljala ob stiku in pojavu simptomov, značilnih za okužbo s koronavirusom.

Bregantova je ob tem poudarila, da zaposleni v zdravstvu med delovnim časom nosijo zaščitno opremo. Pozvala je, da moramo narediti vse, da zajezimo vstop virusa v zdravstvene ustanove, in opozorila, da zdravstvenih delavcev ni dovolj.

Po informacijah, ki so jih dobili na Delu, je v UKC Ljubljana "kakšen okuženi med zdravstvenimi delavci že na veliko oddelkih. Kaj bo, ko bodo delavci brez simtomov, okužbo prinesli na bolnike?

Doživela marsikaj, kaj takšnega pa še ne

Hudo ni samo v UKC Ljubljana, osebja primanjkuje povsod. Kot je dejala medicinska sestra na oddelku intenzivne terapije v novomeški bolnišnici Irena Potočar, je v treh desetletji dela doživela marsikaj, a takšne kadrovske podhranjenosti, kot je danes, še ni bilo. "Stanje je res kaotično (...), premeščajo nas z oddelka na oddelek, iščejo rezerve, ki jih praktično ni," je dejala. 

Sestre, ki svoj poklic čutijo kot poslanstvo, se zavedajo, da se morajo zaradi svojega poklica odreči določenim stvarem, delati tudi ob nedeljah in praznikih, a si želijo takšnih delovnih pogojev, da se bodo lahko bolnikom posvetile, opravile delo po protokolu in da bo čas tudi za srčnost in prijaznost, je dejala.

Po informacijah, ki so jih dobili na Delu, je v UKC Ljubljana "kakšen okuženi med zdravstvenimi delavci že na veliko oddelkih.

Premeščajo ljudi, ne glede na usposobljenost

Po besedah glavne medicinske sestre v UKC Ljubljana v trenutnih, zaradi novega koronavirusa zaostrenih razmerah delo organizirajo s številnimi aktivnostmi vodstva in pripravljenostjo zaposlenih, da delajo prek polnega delovnega časa, tudi tri ali celo štiri vikende mesečno. Zaposlene razporejajo z delovišča na delovišče glede na usposobljenost, kar je stresno za vsakega.

Zdenka Mrak: "Delamo ogromno, trudimo se, kolikor gre, a bolniki niso zadovoljni. Bolnik pokliče medicinsko sestro, ker potrebuje čaj, pižamo, ta pa nima časa, da bi mu prinesla, kar potrebuje."

Poklicali so tudi upokojene medicinske sestre, a so jih za delo pridobili le 14. Prav tako si pomagajo s študenti ter so zaprosili druge bolnišnice, ki pa so v podobnih težavah in so jim težko za kratek čas posodile kader, je dejala Mrakova.

"Naši člani enostavno ne zmorejo več," je opozorila tudi predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič. Kot je dodala, pa tudi čutijo, da ni spoštovanja do njihovega poklica.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 3
  • onyxx 06:36 16.oktober 2020.

    Edino normalno je, da se zdravih ljudi ne daje v karanteno, sicer je v nekaj dneh lahko 90% zdravstvenega osebja doma in to brez potrebe. Upam, da bo postalo kmalu vsem jasno, da je virus treba tretirati enako, kot ostale ...prikaži več respiratorne viruse in ga obravnavati v okviru obstoječega zdravstvenega sistema. Žal so pa medicinske sestre že leta preobremenjene, na to se opozarja že dolgo, vendar se nikomur ni zdelo vredno reševat tega problema...

  • jakec1575 20:54 15.oktober 2020.

    prelet letal je že takrat deloval kot prezgodnji izliv. Po njem so naredili zelo malo oz. nič, Vsi zadovoljeni na vladi.