Slovenija
9387 ogledov

Sedem pomembnih vprašanj in odgovorov o novih ukrepi

policija nadzor Profimedia
Kljub dolgotrajni predstavitvi novih ukrepov je ostalo veliko neznank, nekatere so se razjasnile po objavi odlokov v Uradnem listu.

Odloke so objavili včeraj pozno popoldne. Nekatere dileme so se razjasnile, druge ne. 

 

1. Katere so rdeče regije in katere ne?

Medtem, ko je vlada pripravlja ukrepe in ko je že govorila, da ukrepi veljajo za sedem rdečih regij, sta kriterij 140 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev dosegli še podravska in pomurska regija.

V vseh odlokih piše, da uradne podatke o številu okuženih po regijah najmanj enkrat tedensko objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje na svoji spletni strani in v Uradnem listu Republike Slovenije. Objave nismo včeraj ob devetih zvečer našli ne na spletni stran NIJZ ne v Uradnem listu, ki je izšel včeraj.

Uradno torej ne vemo odgovora, glede na vse izjave vladnih predstavnikov in sheme, ki so jih delili, pa pomurska in podravska regija v prvem tednu zelo verjetno nista vključeni med rdeče regije.

V odloku o zaprtju gostiln piše, da »prve uradne podatke o številu okuženih po regijah objavi NIJZ na svoji spletni strani in v Uradnem listu Republike Slovenije naslednji dan po objavi tega odloka v Uradnem listu Republike Slovenije«, to pa je bilo včeraj, torej bo objava uradnih podatkov sledila danes. V tem primeru bi bili lahko rdeči tudi pomurska in podravska regija, ki sta po podatkih, objavljenih včeraj, že globoko v rdečem, goriška regija pa čisto malo pod pragom 140, imajo namreč 137 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev, tako da bodo že danes gotovo presegli mejo 140. Pomurska in podravska regija pa sta bili rdeči že po včeraj objavljenih podatkih.

Za koga veljajo ukrepi do objave uradnih podatkov o tem, katera regija je rdeča, ni jasno, pravniki bi najbrž povedali, da za nikogar.

2. Kdaj se morajo v rdečih regijah zapreti gostilne?

Čeprav se je ves čas govorilo, da ukrepi veljajo od petka, nekateri (šole) pa od ponedeljka, so z ministrstva za gospodarstvo popoldan poslali odlok, v katerem je pisalo: »Ti ukrepi začnejo veljati en dan po objavi na NIJZ in v Uradnem listu, prvič pa v soboto 17. oktobra 2020«. A po objavi v Uradnem listu je sledilo novo presenečenje, te določbe ni več.

Odlok o zaprtju gostiln tako velja že danes, a se še ne ve, v katerih regijah, saj bodo podatki, katere regije so rdeče, objavljeni šele danes tekom dneva v Uradnem listu.

3. Katerih je teh 11 primerov, ko je izjemoma dovoljeno zapustiti rdečo regijo?

1. prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog,

2. opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti,

3. odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje,

4. varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov,

5. dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev,

6. dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev,

7. dostop do storitev za nujne primere,

8. dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona,

9. dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami,

10. izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču,

11. koriščenje turističnih kapacitet katerih rezervacija je bila opravljena do uveljavitve tega odloka.

Minister Hojs je sicer na novinarski konferenci omenil še, da je dopusten obisk grobov in tranzit, torej prevoz v tujino, na primer če greste iz Ljubljane v Srbijo lahko odidete iz osrednjeslovenske regije ter komentiral še nekaj drugih življenjskih situacij. 

4. Ali je še dovoljen skupen prevoz na delo?

Da, če gre za sodelavce, a morajo imeti v avtu zaščitne maske. To je izjema od prepovedi zbiranja, saj se brez varnostne razdalje ne sme združevati niti deset ljudi, če ne gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva, a največ šest sodelavcev lahko uporablja skupni osebni transport za prevoz na ali z dela, če uporabljajo zaščito nosne in ustne sluznice, piše v odloku. Osebe, ki niso sodelavci pa se ne smejo več skupaj voziti na delo.

5. Ali je uporaba zaščitnih mask res obvezna tudi v osebnem avtomobilu?

Da, a tega državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant na novinarski konferenci, kjer je predstavljala odlok, ni niti omenila. V rdečih regijah je od danes »uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza obvezna tudi na odprtih javnih krajih oziroma prostorih in v osebnih vozilih«. Priznala je, da kot izjeme niso določili niti družine in napovedala, da bodo to najbrž spremenili. Čeprav te izjeme sami v odloku nismo našli, je Bregantova dejala, da sam lahko kolesariš brez maske, če kolesariš z družino, pa jo moraš imeti.

Doslej je veljalo, da je zaščitna maska na prostem obvezna, če ni mogoče zagotoviti vsaj dveh metrov medosebne razdalje, zdaj pa bi jo po črki odloka morali imeti, tudi če greste sami na hrib, kjer ne srečate nikogar.

5. Ali so res prepovedane vse poroke?

Da, a le v rdečih regijah, so prepovedane vse prireditve, shodi, poroke in verski obredi.

7. Kje lahko najdem vse te odloke? 

Preverete jih lahko v Uradnem listu, ki je izšel včeraj. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice