Slovenija
1337 ogledov

Gostinci: Niti časa za pripravo nam niso dali

Virus covid čiščenje dezinfekcija lokal Profimedia
Gostinci, kozmetiki, frizerji vlado pozivajo k pomoči ob zapiranju ali omejevanju njihovih dejavnosti.

Že pred dnevi so gostinci, kozmetiki in frizerji pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije na vlado naslovili pričakovanja, da jim bo ta med drugim pokrila nadomestila stroškov plač zaposlenim, temeljni dohodek za delodajalce in stroške najemnin.

V odprtem pismu so zapisali, da se zavedajo slabe epidemiološke slike v državi, da pa so mnenja, da je možno kljub temu še vedno opravljati dejavnosti v skladu s priporočili NIJZ-ja.

Niso jim dali časa za pripravo

V sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS so opozorili, da gostinski lokali nikoli niso bili viri okužb, zato se jim zapiranje zdi neupravičeno. Kot alternativo zapiranju so gostinci medtem predlagali, da bi lahko poslovali vsaj obrati s terasami, podobno kot maja, ter vsi obrati, kjer lahko zagotovijo ustrezno razdaljo med mizami.

Prav tako so gostinci v primeru zaprtja do države izrazili pričakovanje, da jim bo v celoti pokrila nadomestila plač za zaposlene in temeljni dohodek za delodajalce (ne glede na upad prometa), pokrila stroške najemnin in ostale fiksne stroške. Država naj po njihovem mnenju poskrbi tudi za poroštva za primer, ko banke terjajo obroke posojil tudi v času zaprtja ali omejenega delovanja lokalov.

Gostinci so prav tako izpostavili, da potrebujejo čas za pripravo, da se jim predvidene ukrepe predstavi pravočasno, vsaj en teden prej, da lahko prilagodijo nabave in se na ukrep pripravijo. Temu vlada ni sledila, saj bodo ukrepi začeli veljati že v soboto.

koronavirus Slovenija Gostilne po večini države se zapirajo, prav tako fitnesi

Frizerji opozarjajo na primerjavo s tujino

frizer | Avtor: Profimedias Profimedias

Vlada je sprejela tudi nove omejitve za dejavnost frizerskih in kozmetičnih salonov. Medtem ko bo v regijah, ki niso na rdečem seznamu, število strank v salonih omejeno na eno na 20 kvadratnih metrov, bo v rdečih regijah dovoljena le ena stranka v prostoru.

Frizerji in kozmetiki pri OZS so opozorili, da le ena stranka v salonu zanje pomeni dodatno gospodarsko škodo. V sekciji frizerjev in kozmetikov menijo, da bi se delo v salonih lahko nadaljevalo z veljavnimi ukrepi NIJZ, ki da so že sedaj strožji kot v sosednjih državah. Navedli so tudi, da takšnega omejevanja, torej ena stranka v salonu, nima nobena od držav, ki ima še slabšo epidemiološko sliko.

Dodatno omejevanje na eno stranko na salon v praksi po navedbah frizerjev in kozmetikov pri OZS pomeni, da bo čez noč ostalo brez dela tudi veliko zaposlenih. 

Fitnes zveza izpostavlja zdrastveni vidik 

Pri Fitnes zvezi Slovenije medtem izpostavljajo tudi zdravstveni vidik onemogočanja izvajanja storitev. V odprtem pismu se sprašujejo, zakaj ne omogočimo izvajanje storitev, ki ne predstavljajo žarišč in skrbijo za visoko stopnjo higienskih ukrepov. 

Menijo, da fintes centri predstavljajo del rešitve v trenutkih razmerah v smislu skrbi za trdnejši imunski sistem posameznika. "Se tega zavedamo? Bomo spodbujali storitve, ki skrbijo za boljše psihofizično počutje? Vsekakor predstavljamo del rešitve v trenutkih razmerah in iz tega vidika je nemoteno zagotavljanje naših storitev toliko bolj pomembno." 

Prikaz vaj: Iris Vrabič v MaxxFITNESU, Ljubljana Kdo ima prav? Slovenija Zaprto ali ne? Počivalšek povedal nekaj, Kustečeva povsem nasprotno

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • gregor51 19:08 15.oktober 2020.

    ma sej so vedli cel mesec kaj se bo zgodilo