Slovenija
118871 ogledov

Bojana Beović: Imamo en problem, to je hudo narobe

Bojana Beović Tamino Petelinšek/STA
Tistim, ki so bili v stiku z okuženimi, se ne izdajajo več karantenske odločbe, saj se ne sledi vsem stikom. Ker nimajo odločbe, ne morejo dobiti nadomestila.

"Imamo en problem, epidemiološka služba več ne sledi kontaktom na delovnih mestih, zato ne morete dobiti odrejene karantene in 80-odstotnega nadomestila za karanteno, upam, da se bomo v nekaj dneh uspeli dogovoriti, da bo lahko opredelil zdravnik medicine dela in boste lahko uveljavljali nadomestilo, da ga ne morete, to je hudo narobe. Če nimate možnosti, da bi se umaknili ali dogovorili za delo od doma, se res pazite, ves čas nosite masko, stojite na razdalji, razkužujete roke in se opazujete, da takoj, ko bi zboleli greste na test," je v svetovalnem servisu na prvem programu Radia Slovenija povedala Bojana Beović, vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje.

Dokler so se stiki spremljali in so se tesnim stikom izdajale karantenske odločbe, s tem ni bilo težav, zdaj pa tisti, ki bi zaradi tesnega stika z okuženim morali ostati v karanteni, nimajo nobenega potrdila za delodajalca.

"Zavarovanec je lahko začasno zadržan od dela v breme zdravstvenega zavarovanja zaradi izolacije v primerih, če so pri njem prisotni: - pozitiven bris na covid-19 - znaki bolezni za covid-19 brez opravljenega brisa, a s potrjeno prisotnostjo virusa v družini - znaki bolezni za covid-19 brez opravljenega brisa, a s prisotnostjo virusa v skupnosti, npr. na delovnem mestu, in veliko verjetnostjo prenosa," so nam pred časom povedali na Zavodu za zdravstveno zavarovanje.

"V takšnih primerih bo izbrani osebni zdravnik kot razlog začasne zadržanosti od dela opredelil izolacijo ne le pri osebah, ki imajo potrjeno okužbo z novim koronavirusom oz. so zboleli za covid-19, temveč tudi pri osebah, ki imajo respiratorno obolenje, a niso bili testirani," je razložil Peter Rutar iz ZZZS. "Če izbrani osebni zdravnik hkrati ugotovi, da je bil posameznik v nekem bolj intenzivnem stiku z osebo, ki je prebolela covid-19, kot je to družinski član. V takšnem primeru epidemiološka stroka predlaga zavarovancu odreditev ukrepa izolacije v trajanju 14 dni,« je pojasnil.

A to rešuje le problem tistih, ki so zboleli za covidom-19, pa jih niso testirali, saj je bilo zelo verjetno, da gre za covid-19, tistih, ki so bili v tesnem stiku z okuženim, pa ne. Ti so tako odvisni od razumevanja delodajalca, kot je razumeti Beovićevo, pa je celo možno, da morajo hoditi v službo. Tako navodilo, torej ne glede na tvegane stike v službo hodite, dokler ne zbolite, zaradi hudega pomanjkanja dali celo medicinskemu osebju v ljubljanskem kliničnem centru. 

Beovićeva je sicer povedala tudi, kaj sta ključna razloga, da so se odločili za obvezno nošnjo mask povsod na prostem. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • Aleksander Nerat 14:00 18.oktober 2020.

    Ker se je torej nekdo v državni službi odločil, DA SVOJEGA DELA, za katerega je plačan, NE BO VEČ OPRAVLJAL preprosto zato, ker ga je nekoliko več, bodo spet nasankali nič krivi.. A se lahko kdo v neki normalni službi ...prikaži več odloči, da ne bo več delal, ker je obseg velik in OBDRŽI službo?

  • Avatar Alissica
    Alissica 06:04 17.oktober 2020.

    ❤️ ︍Ocenite moje fotografije tukaj - WWW.ES17.CLUB

  • de7e2e89151d274aec0b8c1879f3038fe253ef04 15:43 16.oktober 2020.

    Ti Magda Goebbels in tvoj Hitler sta najvecja tezava v SLO

Sorodne novice