Zdravje
7829 ogledov

58-letnega moškega smo rešili, čez 14 dni ni nujno, da bo to mogoče

Tomaž Vovko, zdravnik infektolog, Infekcijska klinika Nebojša Tejić/STA
Razmere na infekcijski kliniki UKC Ljubljana so izjemno resne, je na današnji tiskovni konferenci povedal specialist infektologije in intenzivne medicine dr. Tomaž Vovko.

"Razumem, da se vsak dan ponavljajo številke, ki se slabšajo, razumem, da same številke nekomu ne pomenijo veliko, tudi število umrlih po svoje, ker številka štiri pomeni štiri ljudi, ki jih ne poznam. Zato bi rad povedal, kakšne so dejansko naše razmere, kje smo zdaj," je dejal dr. Tomaž Vovko. V Sloveniji je bilo v četrtek potrjenih 834 okužb

V enoti intenzivne nege ljubljanskem kliničnem centru trenutno zdravijo 20 bolnikov, 40 bolnikov je na navadnem oddelku. "Razmere so zelo grozne. Prihajam po dežurni, kjer sem s kolegom skrbel za te bolnike. Načeloma je standard za intenzivno enoto, da za enega zdravnika pride 1,7 bolnika, mi smo trenutno štirje specialisti, ki zdravimo te bolnike, trenutno jih je 20 bolnikov, imamo sicer res še nekaj mlade pomoči, ampak dejansko te številke pomenijo, da delamo bistveno več kot kadarkoli doslej. Tudi naše medicinske sestre, s katerimi sodelujemo zadnjih 20 let, povejo, da še nikoli do zdaj niso imele tako hudih obremenitev, kot jih imajo sedaj. Dejansko povejo, da one poznajo, kaj je treba za bolnike narediti, pa tega ne zmorejo že sedaj, ker dejansko je njihova naloga sedaj dodatno, da izobražuje sestre, izobražuje druge, organizira službo in ne samo čuva in skrbi za te bolnike. Tako da že na tej točki so razmere zelo hude."

Jelko Kacin Covid-19 Slovenija Kacin: "Še slabše bo, če ukrepi ne bodo prijeli"

"K nam je prišel umirajoč"

Dr. Vovko je poudaril, da ne gre samo za številke, ampak za ljudi, ki so zelo bolni. Povprečna starost na intezivni negi na infekcijski kliniki je trenutno 65 let. Najmlajši bolnik je star 42 let, najstarejši 85. "Trenutno je ta 85-letni še najboljši, ki od včeraj ni več na mehanski ventilaciji in bo mogoče šel z intenzivne. Te bolnike v zadnjem času relativno uspešno zdravimo. Seveda se bo pa to nehalo, ko bodo številke višje. Mi več kot 20, 30 bolnikov samo naša ekipa ne zmoremo. Dobili bomo sicer pomoč od zunaj, ampak ti ljudje niso delali s takimi bolniki, ne poznajo dobro, kako je take bolnike treba voditi v intenzivni enoti."

 | Avtor: UKC LJ UKC LJ

Dotaknil se je tudi dvomov, ki se pojavljajo v javnosti glede tega, ali bolezen covid-19 res obstaja. "Naj povem samo zgodbo zadnje nedelje, ko sem bil dežuren. Pripeljali so zdravega 58-letnega gospoda brez kakršnihkoli bolezni, nobenih posebnih dejavnikov. Zbolel je tako kot ostali, kot včeraj 834 ljudi, za prehladnimi znaki, imel je visoko vročino, potem pa je bil kar v redu. Zadnjih pet dni, preden je bil sprejet, je vedno težje dihal, sam tega ni občutil. Žena ga je prigovarjala, da bi šel v bolnišnico. To je potem sam občutil noč pred sprejemom. Ko je prišel k nam, je bil praktično umirajoč. V resnici se mu je ustavilo srce. Takoj smo izvajali temeljne postopke oživljanja, smo ga rešili. S kolegi z interne intenzivne medicine smo vzpostavili izven pljučni obtok, da je dejansko gospod še živ in malo boljši. To je na tej točki bilo možno. Čez štirinajst dni, čez tri tedne ob današnjem naraščanju to ne bo več možno. Res apeliram na vse: gotovo imate kakšnega sina, starša, prijatelja, ki je v popolni kondiciji in je star 50, 60 let in verjetno si želi živeti še nekaj časa. Takemu tudi če se okuži, lahko tudi omogočimo. Če bodo razmere šle tja, kamor gredo sedaj, to ne bo več mogoče. Lahko pogledate svojega 40-letnega prijatelja ali prijateljico, več obolevajo sicer moški, in ga vprašajte, če želi, da se tukaj konča."

Covid-19, UKC Ljubljana Pretresljivo Zdravje Ažmanova v solzah kliče na pomoč: "Zgodila se bo katastrofa!"

Problem ni maska, problem je v glavi

Vse je opomnil, naj se spomnimo, kaj se je spomladi dogajalo v Italiji. Po njegovih besedah je zdaj zadnji čas, da se nehamo pogovarjati o tem, ali je težko nositi masko in ali je težko imeti nos zakrit, ko govorimo. "Vam povem po resnici – ko imam plinsko masko gor in delam s temi bolniki, ko me ves čas glava boli, mi je ves čas slabo, ko me praska po nosu, v očesu, ker imam umetnega, in se ne morem popraskati in potem nekdo reče, da ne more dihat, ko ima navadno masko gor .. Jaz te maske ne občutim več, da jo imam gor. Ko pridem domov, ko sem v avtu, imam masko še vedno gor, ker ne vem, da jo imam gor. Tako da ta maska v resnici niti približno ne predstavlja problema. Problem je najprej v glavi in potem v nekih protestih," je dejal.

Na vprašanje, zakaj je nošnja maske na prostem primerna, je dr. Vovko pojasnil, da je dejanski problem virusa, da je največja kužnost približno dva do tri dni pred pojavom simptomov in potem še 5, 6, 7 dni po simptomih. "Velik del tistih, ki kužijo, se počuti popolnoma zdrave. Z nošnjo maske damo manj virusa naprej in ga manj dobimo," je pojasnil. Namreč tudi od količine virusa, ki ga posameznik prejme, je odvisno, kako huda bo bolezen.

Novi koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

"Kvaliteta bo padla"

V Škofji Loki se razmere v Centru slepih, slabovidnih in starejših razmere hitro slabšajo, zato bodo rdečo cono vzpostavili v šolski telovadnici. Na vprašanje, kako ocenjuje primernost teh razmer, je dr. Vovko odgovoril: "Razmere bodo čez štirinajst dni povsod tudi neprimerne. Gospod, ki sem ga prej opisoval, ki je bil pet dni doma, bi moral biti pet dni v bolnišnici. Ljudje, če imajo znake bolezni in so ogroženi za hujši potek, bi morali biti pod medicinskim nadzorom. Medicinski nadzor lahko izvajaš z neko telemetrijo, da imaš nek nadzor. Stvari v covid-19 se dogajajo relativno hitro, ne tako, da bi bilo kar naenkrat, da bi prišlo do odpovedi organov. Če jih nekdo gleda, je to boljše kot nič. Ampak dejansko optimalno bi bilo za vsakega posameznika, da pride v bolnišnico, kjer vedo vsi vse o tej bolezni, ampak tega optimuma si dolgo ne bomo več mogli privoščiti. To je realnost. Najboljše ni, najboljše bi bilo, da te bolezni ne bi bilo." Širjenje posteljnih kapacitet je sicer možno, težava je v tem, da so potrebni ustrezno usposobljeni ljudje, ki pa "jih ne moremo sklonirati".

Na razmere v zdravstvu so v četrtek opozorile medicinske sestre. "Naše medicinske sestre so izjemno obremenjene. Poleg tega, da delajo to, kar delajo, morajo izobraževati dodatne sestre. Polovica teh sester po parih dneh obupa in gredo na bolniško. Zavedam se, to je ogromen problem. Treba je narediti vse, kar se da, da bi čim dlje lahko delali, da ne bodo delale samo na etični pogon, kar dejansko delajo. Razumem jih in jih podpiramo. Kapacitete vsakega zdravstvenega sistema so omejene, nobena država si ne more privoščiti, da bi šlo to v nedogled navzgor. Sester bo zmanjkalo, še posebej dobrih sester. Kvaliteta bo padla," je napovedal.

Bojana Beović Slovenija Bojana Beović: Imamo en problem, to je hudo narobe

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • Avatar Alissica
    Alissica 06:07 17.oktober 2020.

    ❤️ ︍Ocenite moje fotografije tukaj - WWW.ES17.CLUB

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 22:09 16.oktober 2020.

    BMK za vse skup

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 19:56 16.oktober 2020.

    Propaganda panike ne deluje več, ljudje so siti korone in strašenja, čuti se naelektrenost v zraku. Ne vlada ne mediji nimate več kredibilnosti.