Slovenija
42207 ogledov

Krivulja se je obrnila navzgor, dobra novica glede R

Covid-19 koronavirus test Profimedia
Trenutno je v Sloveniji z virusom spet okuženih prek 24 tisoč ljudi. Strokovnjaki imajo vseeno spodbudno novico.

V petek so pristojne zdravstvene ustanove opravile 10.553 PCR in hitrih testih. Ob tem so potrdili 1523 okužb z novim koronavirusom.

Delež pozitivnih PCR testov je bil 24,2-odstoten, hitrih HAT testov pa 6,4-odstoten, kažejo podatki Covid-19 Sledilnika.

Umrlo je 19 covid bolnikov, skupno število je naraslo na 3.140. 

V petek je bilo sicer zaradi covida hospitaliziranih 1.224 oseb, kar je 15 manj kot dan prej. V enotah intenzivne terapije je bilo 194 bolnikov, tri manj kot dan prej. Od tega jih 137 zdravijo z intubatorji.

Splošni trend vseeno pozitiven

Po nekaj dneh upadanja števila okuženih primerov, ko je bilo v četrtek aktivnih že manj kot 23 tisoč primerov, se je trend v petek spet obrnil navzgor.

Vseeno pa je včerajšnji rezultat boljši kot pa pred enim tednom, ko je bilo odkritih več kot 1.800 novih okužb. Sedemdnevno povprečje novih primerov je po vseh slovenskih območjih v padajočem trendu.  

Institut Jožefa Štefana: Verjetno imamo upad epidemije

Da gredo stvari počasi, a vendarle v pravo smer, v včerajšnjem sporočilu ugotavljajo tudi na Institutu Jožefa Štefana, kjer pripravljajo modelske napovedi gibanja epidemije.

"Nakazuje se, da je epidemija začela počasi upadati, kar je zelo dobra novica. Sprejem v bolnice po pričakovanjih še rahlo narašča zaradi prazničnega okuževanja, bo pa to naraščanje predvidoma le kratkotrajno, tako kot so bili prazniki. Na osnovi celostne slike in epidemiološkega modela ocenjujemo, da smo z izvajanjem ukrepov uspeli reprodukcijsko število R spustiti na približno 1,0. Verjetno imamo celo že počasen upad epidemije, vendar je to težko dognati zaradi tako različnega testiranja v zadnjem obdobju."

Na inštitutu dodajajo oceno, da je sedemdnevni povprečni R glede na pozitivne teste (brez upoštevanih popravkov ob spremenjenem režimu testiranja) in hospitalizirane trenutno 0,84.

Napoved Institut Jožefa Štefana | Avtor: IJS IJS

Njihov model napovedi, ki upošteva različne scenarije gibanje R števila v preteklih dneh, nakazuje, da bo število hospitaliziranih po 20. januarju začelo upadati, medtem ko bo delež sprejemov na intenzivno nego do konca meseca lahko še naraščal. Slabi pa so obeti glede umrljivosti, saj raziskovalci napovedujejo, da bo v prihodnjih 30 dneh ne glede na scenarij umrlo še med 800 in tisoč covid bolnikov in to navkljub že začetem cepljenju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • 60debd4ad043b442606a7d618b5eb534c0d1d429 17:01 16.januar 2021.

    IJP nima pojma, merodajna napoved je edino tista, ki jo poda Pomorska fakulteta iz Pirana!

  • rd2dmk2 14:38 16.januar 2021.

    stavek v članku "inštitut jožef štefan : verjetno imamo upad ".. pa tako strokovno mnenje lahko tudi jest podam. kolk je že treba računat za tako mnenje ? a kdo ve ? jest bi tudi malo kasiral.

  • Avatar Leon
    Leon 13:49 16.januar 2021.

    Kaj IJŠ ? Pomembna je krivulja IJP ....