Slovenija
2949 ogledov

Končno je znano, kdo bo nasledil Danijela Bešiča Loredana

Danijel Bešič Loredan Katja Kodba/VladaRS/Flickr Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.
Državna sekretarka bo postala ministrica.

Po besedah vodje poslanske skupine Svoboda Boruta Sajovica so v koaliciji našli zamenjavo za nekdanjega ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. Nasledila ga bo Valentina Prevolnik Rupel, ki je bila doslej državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. Sicer pa je po izobrazbi ekonomistka, je tudi redna profesorica na mariborski fakulteti DOBA za uporabne poslovne in družbene študije, na Inštitutu za ekonomska raziskovanja pa se je ukvarjala s področjem zdravstva in dolgotrajne oskrbe.

Sajovic je dejal, da je poznavalka zdravstvenega sistema in financ, sodelovala je tudi pri oblikovanju reform na ministrstvu in je članica strokovnega sveta. "V poslanski skupini smo to informacijo sprejeli z razumevanjem in naklonjenostjo," je dodal.

Valentina Prevolnik Rupel | Avtor: gov.si gov.si
Tako pa so jo opisali na spletni strani ministrstva za zdravje: "Red. prof. Valentina Prevolnik Rupel je rojena leta 1971 v Ljubljani. Po osnovni izobrazbi je ekonomistka, doktorirala je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani leta 2008 z naslovom Vpliv kvalitete življenja na postavljanje prioritet in na učinkovitost alokacije sredstev v zdravstvu. Pred opravljanjem funkcije državne sekretarke na Ministrstvu za zdravje, je delovala kot raziskovalka in znanstvena svetnica na Inštitutu za ekonomska raziskovanja v Ljubljani, kjer se je ukvarjala s področjem zdravstva in dolgotrajne oskrbe. Prav tako je bila predsednica Znanstvenega sveta IER. Predava na DOBA Fakulteti za uporabne poslovne in družbene študije Maribor, je članica Strateškega sveta za zdravje predsednika Vlade, v preteklosti pa je delala kot svetovalka ministra za zdravje ter kot svetovalka generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V zadnjih letih se ukvarja predvsem s področjem merjenja izidov zdravljenja in definiranjem kazalnikov kakovosti ter na vrednosti temelječi zdravstveni obravnavi, njeno širše področje delovanja pa je financiranje zdravstvenega varstva in zdravstveno zavarovanje ter vrednotenje zdravstvenih tehnologij."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • bi_ba 15:55 03.oktober 2023.

    To bo pa definitivno najkrajši mandat na tem ministrstvu. Pa kje dobivajo take ideje?

  • zdrej 15:28 03.oktober 2023.

    Upam, da so ji razložili od kod in kakšni pritiski so na ministra za zdravje, še preden je privolila. Pa da je pravi gestapo, ker drugače več kot par mesecev ne bo na položaju.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 15:28 03.oktober 2023.

    Saj je kandidatov dovolj, Dr Ivan Prištinski, Dr.,Dr.Snežni lopovćić, Dr. dejmo se mal hecat iz Krka, Dr. Krek, itd..Idiotov in figur kot iz Alan Forda iz prejšnje ekipe je obilo...