Slovenija
25 ogledov

Končno plaz nižjih cen plina

Števec za plin Anže Petkovšek
Odziv. Po vstopu Gen-I na trg s plinom je Energetika Ljubljana za desetino znižala ceno. Plaz. Nižanje napovedujejo tudi drugi, danes ga predstavi Petrol.

Energetika Ljubljana, ki obvladuje tretjino trga, je za deset odstotkov znižala cene plina za gospodinjstva. To je njihov prvi odziv na vstop Gen-I na trg. “Do konca novembra bomo predstavili našo ponudbo za prihodnje leto, ki bo še nižja,” je napovedal prvi mož Energetike Ljubljana Hrvoje Drašković in priznal: “Če bi šel h konkurenci, pa ne bom šel, ker se ne spodobi, bi prihranil 400 evrov. Zdaj je prihranek le 200 evrov, po novem letu pa upam, da le še 150,” je dejal Drašković.

Spomnimo, Gen-I je pred dvema tednoma vstopil tudi na trg plina za gospodinjstva z okrog petino nižjimi cenami. “Pogodbe smo poslali 8.500 gospodinjstvom, večino smo jih že dobili nazaj. Ti odjemalci imajo deset odstotkov porabe, kar pomeni, da smo že izpolnili načrt, ki smo ga imeli za tri leta,” je povedal prvi mož Gen-I Robert Golob. Menjava dobavitelja sicer poteka podobno kot pri elektriki, podobno je cena plina le del zneska na mesečni položnici.

A zdaj pa lahko pocenijo

Golob je dodal, da je ključno vprašanje, zakaj so dobavitelji cene lahko znižali zdaj in ne na primer že pred tremi meseci. “Mi imamo dolgoročne pogodbe, leta 2007 smo jo podpisali za deset let, cena plina je vezana na cene nafte. Zaradi krize so se na borzi pojavili presežki plina, katerih cena je 50 odstotkov nižja od naših cen iz dolgoročnih pogodb. Ni mi pa jasno, kdo bo prevzel odgovornost za dolgoročno oskrbo; ni nujno, da bo na borzi vedno presežek,” se je vprašal Drašković. Da je dobava prek borze manj zanesljiva in odvisna od trenutnih razmer na trgu, menijo tudi na Petrolu, kjer ocenjujejo, da večja zanesljivost dobave odtehta nekoliko višjo ceno. “Naši dobavitelji so največji svetovni trgovci s plinom, ki prodajo nekajkrat več plina, kot ga pri nas porabimo. Sloveniji se zaradi tega res ni treba bati,” je odgovoril Golob in dodal, da njihove cene niso zelo nizke, ampak so normalne evropske cene.

Plaz nižanj se je sprožil

Nižje cene plina bo danes predstavil Petrol; danes so povedali le, da bodo konkurenčne. V trženjski akciji bodo ob vezavi ponudili nižjo ceno in dodatne ugodnosti, med drugim takojšnje nakazilo dobroimetja na Petrolovo kartico, ki ga bo uporabnik lahko porabil za vse izdelke in storitve na Petrolu.

“Nižanje cen pripravljamo tudi mi, pogajanja še potekajo, tako da, kolikšno in kdaj bo, še ne moremo napovedati, predvidoma pa pred koncem leta,” je povedala Barbara Lobnik iz Plinarne Maribor. Skupaj z materinskim podjetjem Istrabenz plini imajo 26 tisoč odjemalcev.

Energetika Ljubljana bo prvim 500 odjemalcem, ki se bodo vezali za dve leti, za eno leto ponudila dodatno 13,5 odstotka nižjo ceno, ki je po njihovih zagotovilih nižja od cene Gen-I. “Vezavo toplo odsvetujem, če cene za celotno obdobje niso vnaprej znane, sicer se lahko zgodi, da odjemalci eno leto dajo bombonček, to je ceno, podobno kot pri Gen-I, naslednje leto pa nadoknadijo razliko,” je ponudbo komentiral Golob.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.