Slovenija
29810 ogledov

Končno: Slovenija se vrača v normalnost

Covdi-19 v Ljubljani
1/5
Profimedia
Vlada je na današnji seji podaljšala dovoljen čas opravljanja gostinske dejavnosti. Od ponedeljka bo to v vseh statističnih regijah od 5. do 22. ure, in ne več od 7. do 19. ure. Ob tem se bodo sprostile tudi nekatere druge omejitve, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Vlada je spremenila pogoje za ponujanje gostinskih storitev v notranjosti gostinskih obratov. Tam je ponudba za mizami dovoljena za največ štiri osebe, med robovi miz pa mora biti najmanj tri metre razdalje. Razdalja med osebami za mizo ne bo več določena, pogoj omejitve števila oseb za eno mizo pa ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.

Vlada je spremenila pogoj glede omejitve števila oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Na potrošnika mora biti 20 kvadratnih metrov poslovnega prostora, pogoj pa ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki, ter za osebe, ki potrebujejo spremstvo.

V vseh turističnih regijah bodo kampi po novem lahko ponujali do 70 odstotkov razpoložljivih enot. Sedaj lahko lahko oddajajo 30 enot.

Vlada bo s ponedeljkom omogočila še obratovanje igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo med 5. in 22. uro pod pogojem, da zaposleni in gostje izpolnjujejo pogoj prebolelosti, cepljenja oz. opravljenega testa na novi koronavirus. Igralni saloni bodo lahko ponujali do 50 odstotkov razpoložljivih zmogljivosti.

Vlada je spremenila odlok o podaljšanju veljavnosti vozniških dovoljenj in teoretičnega dela vozniškega izpita, kar bo začelo veljati dan po objavi v uradnem listu. Za podaljšanje veljavnosti vozniških dovoljenj voznikov začetnikov ali tiskih, ki morajo opraviti program dodatnega usposabljanja, velja, da se do 31. decembra podaljšuje veljavnost le tistih vozniških dovoljenj voznikov začetnikov, ki so oz. bodo potekla med 16. novembrom 2020 in vključno 15. junijem. Isti datumi veljajo za podaljšanje veljavnosti teoretičnega dela vozniškega izpita.

Covdi-19 v Ljubljani | Avtor: Profimedia Profimedia

Vlada je z odlokom do 23. maja podaljšala veljavnost ukrepov iz odloka o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil ter odloka o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov.

Vlada je izdala odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka pri reji drobnice zaradi posledic drugega vala epidemije covida-19 za obdobje od 1. oktobra 2020 do 31. januarja, kjer imajo najmanj 30-odstotni izpad dohodka glede na povprečje let 2017, 2018 in 2019. Odlok opredeljuje, kdo je upravičenec in višino nadomestila. Za izvedbo ukrepa je v proračunu predvidenih 820.000 evrov.

Med 17. majem in vključno 23. majem bo veljal še vladi odlok o omejitvi in načinu izvajanja preizkusov znanja o strokovni usposobljenosti za upravljanje energetskih naprav.

Vlada je na današnji seji odločila, da razglasitev epidemije covida-19 podaljša še za 30 dni. Podaljšanje velja od 17. maja. Ponovno, a časovno omejeno, razglasitev epidemije zahtevajo aktualne epidemiološke razmere, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Pojasnili so, da se v Sloveniji glede na uradne podatke o številu okuženih soočamo s tretjim valom epidemije covida-19. Zaradi pojava novih različic virusa smo priča njenemu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oz. pojavnost okužb. Vse statistične regije pa dosegajo oziroma presegajo stopnjo pojavnosti, ki zahteva razglasitev epidemije.

mestni utrip | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vlada je epidemijo drugič razglasila 19. oktobra in jo od tedaj vsakih 30 dni podaljševala. Ob poslabševanju epidemioške slike je precej omejila javno življenje, sprva omejila prehajanja med regijami, nato tudi med občinami, uvedla je tudi obvezno nošenje mask celo na prostem ter omejitev gibanja v nočnem času. Več mesecev so bile zaprte nenujne trgovine, storitvene dejavnosti, gostinski lokali in restavracije, športna ter kulturna dejavnost sta bili ustavljeni.

Zadnji teden lanskega oktobra je vlada v celoti zaprla tudi vrtce in šole. Šolanje na daljavo se je s sprva napovedanih dveh tednov raztegnilo na 17 tednov. Že 5. januarja so se v šolske klopi po odločitvi ustavnega sodišča lahko vrnili otroci s posebnimi potrebami, za njimi 24. januarja učenci prvih treh razredov osnovne šole v regijah z boljšo epidemiološko sliko ter vrtčevski otroci. Marca so jim sledili še dijaki prvih treh letnikov srednjih šol, aprila pa še študentje. Šole in mnoge druge dejavnosti je zaradi ponovnega poslabševanja epidemioloških razmer vlada še enkrat zaprla med 1. in 12. aprilom.

V prvem valu je epidemija trajala 80 dni, od 12. marca do 31. maja.

Komentarjev 15
  • vera23 13:36 13.maj 2021.

    NORMALNOST??? Vi niste normalni....

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:09 13.maj 2021.

    V normalnost se bomo vrnili ko ta vlada pade. Nič prej!!!

  • Gandi123 10:52 13.maj 2021.

    Dokler je PV Slovenije JJ, predsednik Barbika, v v vladi pa SDS in NSi je Slovenija nenormalna!!!