Slovenija
41900 ogledov

Končno! Tako zelo ugodni so zdaj krediti

Spletno nakupovanje, spletni nakup, splet, nakupovanje, šoping, kreditna kartica Profimedia
Eko sklad se je končno prilagodil stanju na trgu, toda za zdaj so med srečneži le pravne osebe in samostojni podjetniki ter druge fizične osebe, ki opravljajo registrirane dejavnosti.

Pred kratkim smo pisali o tem, kako nekonkurenčni so (bili) krediti Eko sklada v primerjavi s ponudbami bank (t. i. zeleni krediti), na kar so se odzvali na ministrstvu in Eko skladu in pripravili ponudbo, ki jo bo pozdravil marsikateri zeleno naravnan potrošnik. A za zdaj ugodnejša ponudba oz. javni razpis velja le za pravne osebe in samostojne podjetnike, pripravlja pa se tudi izboljšanje pogojev za fizične osebe, a za to so potrebne še uskladitve z banko, so nam v torek sporočili z Eko sklada.

Ko smo Eko sklad pred slabim mesecem dni povprašali o tem, ali se zavedajo, da imajo nekatere banke ugodnejše eko oz. zelene kredite, so nam odgovorili, da se problematike zavedajo in da so se komercialne banke hitreje prilagodile stanju na trgu, ki ga je pretreslo divjanje obrestnih mer zaradi visoke inflacije. 

Na Eko skladu se zavedajo nekonkurenčnosti, prve prilagoditve že tu

"Zato smo že pri pripravi Finančno poslovnega načrta za leto 2023 predvideli znižanje variabilne obrestne mere in možnost najema kredita s fiksno obrestno mero," so nam odgovorili konec maja in dodali, da v najkrajšem možnem času pripravljajo novosti, ki pa jih je moralo potrditi tudi ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. In to se je tudi zgodilo, poleg velikih novostih glede subvencij za električna vozila za občane in podjetja (več o tem si lahko preberete tukaj), so se občutno pocenili tudi krediti, velika novost Eko sklada pa je tudi ta, da bo zdaj možen tudi najem kredita s fiksno obrestno mero (2,8 %). A za zdaj fiksna obrestna mera velja zgolj za pravne osebe (podjetja), samostojne podjetnike, posameznike in druge fizične osebe, ki opravljajo registrirane dejavnosti. Fiksna obrestna mera 2,8 odstotka velja za javni poziv 71PO23. Katere okoljske naložbe zajema, si lahko pogledate tukaj.

Tudi spremenljiva obrestna mera je zdaj za pravne osebe nižja, so na Eko skladu pojasnili ob spremembi pogojev za Eko kredite, in sicer zdaj znaša trimesečni EURIBOR + 1,0 %, kar na dan 27. junij v primeru Eko sklada znaša 4,61 odstotka. V trenutnih razmerah se podjetjem seveda bolj splača fiksna obrestna mera, toda če bi v prihodnosti Euribor spet padel pod ničlo, bi se lahko izkazal za ugodnejšo varianto. A večinoma so okoljske naložbe srednjeročne, tako da bi najbrž spremenljiva obrestna mera zdaj pomenilo kar veliko hazardiranje. 

Fizične osebe (občani) bodo morali še malce počakati

Naj dodamo, da pri javnem pozivu za fizične osebe še vedno velja dokaj neugodna obrestna mera (če primerjamo s ponudbami eko/zelenih kreditov komercialnih bank), in sicer na dan 27. 6. je to 4,91 % (spremenljiva!). Glede na napovedane spremembe kreditiranja za fizične osebe pri Eko skladu se, če trenutno razmišljate o investiranju v okoljske naložbe, splača še malce počakati. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Skias 14:05 04.julij 2023.

    Ha ha ha ugodni krediti. Pa vi nimate pojma kaj so ugodni krediti. Ne vem kako je letos v Nemčiji ampak vem, da so lani v Nemčiji dajale banke ljudem kredite z negativno obrestno mero. Se pravi je vzel 10.000,00€ ...prikaži več in vrnil čez čas samo 9.000,00€ Kaj pa pri nas? Banke še slišati niso hotele. Da tole je EKO sklad kredit. Še vedno je pre drago poleg tega pa glede na to, da ti mora ostati na koncu mesca minimalec marsi kdo kredita sploh ne more dobit!

  • Avatar MuškaKokoš
    MuškaKokoš 10:12 04.julij 2023.

    Bolje ne se velik pufat,postaneš suženj sistemu ,bognedaj firma propade,postaneš pa še manj kot suženj.

  • h4ck3r 09:24 04.julij 2023.

    To je prava poteza, ugodni krediti ob prenapihnjenih cenah nepremičnih ali gradnje. Samo omogočite še enake pogoje fizičnim osebam, predlagam da najprej mladim, ki so šele začeli hoditi v službo in jih priklenite na kredit in borbo za preživetje, ter ...prikaži več dnevno nezadovoljstno v službi, ker pač nekako bodo morali odplačati kredite, pa čeprav z minimalcem. Samo da se trg z nepremičninami ne podre in da banke služijo še naprej.