Avto
12421 ogledov

Občutno višje subvencije za električne avte

električni avtomobil polnjenje Profimedia
Eko sklad je danes v uradnem listu objavil nova javna poziva za dodeljevanje spodbud za nakup električnih vozil za občane in pravne osebe.

Eko sklad bo po novem bolj spodbujal nakup cenejših električnih avtomobilov. Za električni avto do 35 tisoč evrov, bo mogoče dobiti 6500 evrov spodbude, za dražje pa dva tisoč evrov manj. 

Predmet javnega poziva za občane so nepovratne finančne spodbude za nakup okolju prijaznejših novih ali rabljenih vozil na električni pogon, ki jih bo prejemnik spodbude obdržal v lastništvu najmanj dve leti. Skupaj ima sklad za ta namen pripravljenih šest milijonov evrov.

Najvišji znesek spodbude, to je 6500 evrov, je mogoče prejeti za nakup novega električnega vozila za prevoz potnikov z največ osmimi sedeži poleg sedeža voznika oz. vozila za prevoz blaga z največjo maso do vključno 3,5 tone in skupno vrednostjo do 35.000 evrov. Če je skupna vrednost nakupa tovrstnih vozil od 35.000 do 65.000 evrov, se spodbuda zniža na 4500 evrov. Ni izključeno, da bodo prodajalci lovili višjo subvencijo in nekoliko znižali cene. 

Subvencije tudi za rabljena električna vozila

Za rabljena vozila za prevoz potnikov z največ osmimi sedeži poleg sedeža voznika oz. vozila za prevoz blaga z največjo maso do vključno 3,5 tone je predvidene 3000 evrov spodbude v primeru vrednosti nakupa do 30.000 evrov ter 2000 evrov v primeru vrednosti nakupa nad 30.000 evrov.

Nepovratno spodbudo v višini od 300 do 1500 evrov pa je mogoče prejeti za nakup novega štirikolesnega, trikolesnega ter dvokolesna vozila na električni pogon.

Pogoj je, da je vozilo kupljeno po letošnjem 1. maju, vloge pa do zaprtja razpisa sprejema Eko sklad, ki ima na svojih spletnih straneh tudi objavljene vse obrazce.

Za pravne osebe ima na razpisu pripravljenih 2,5 milijona evrov, pogoji pa so podobni kot za občane. Vozilo mora biti kupljeno po 1. maju, pravna oseba pa ga mora obdržati v lasti najmanj dve leti. Najvišji znesek spodbude je 6500 evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar Garancija
    Garancija 12:03 24.junij 2023.

    Na kitajskem na travniku “gnije“ več kot 20 000 novih električnih avtomobilov,ker jih nobeden noče,nas pa silijo,da jih kupimo,ne bo šlo

  • Avatar NickMason
    NickMason 11:45 24.junij 2023.

    Se je pokazalo v teh letih da narod ni neumen ,da to draginjo kupijo,mislim da bo še slabše vnaprej

  • atamama 11:35 24.junij 2023.

    Cene električnih avtov so za cca 40-60% napihnjene in to pod krinko ''razvoja'' in pa krinko ''cena baterije''. Elektronika, ki jo vsebuje avto s pripadajočo programsko opremo pač zahteva divizijo Indijcev ali pakistanskih programerjev. Njih cena ne pomeni velik strošek. ...prikaži več Ko pa pogledaš kdo so delničarji vidiš, da politična elita in nekateri bogataši, ki hočejo dobiti maksimum. In zato je visoka cena, v spregi s politiko pa subvencije, kjer revež s porabo elektrike in goriva kupuje bogatašu avto.