Slovenija
44180 ogledov

Končno ukinitev prometnega dovoljenja

Prometno dovoljenje Andrej Leban
Na področju digitalizacije javne uprave se obetajo številne spremembe.

Strateški svet za digitalizacijo, ki ga vodi Mark Boris Andrijanič, je pripravil prvih 40 ukrepov, ki jih je vlada že potrdila. Zdaj so na vrsti ministrstva, ki morajo pripraviti zakonske podlage in načrte, kako ukrepe implementirati v praksi. 

Kot je pojasnil Andrijanič, nas Indeks digitalnega gospodarstva in družbe oz. DESI lestvica uvršča šele na 16. mesto v Evropski uniji. Cilj strateškega sveta pa je, da nas do leta 2026 pripelje med prvih pet v EU. Vsi strokovnjaki z različnih področjih v svetu delujejo brezplačno, njihova vrata pa po besedah Andrijaniča ostajajo odprta za vse, ki bi radi kakorkoli pripomogli k digitalnemu razvoju Slovenije. V sklopu člankov predstavljamo ključne ukrepe, ki so jih predstavile vodje delovnih skupin na področju javne uprave in digitalne družbe, gospodarstva in podjetniškega okolja, zdravstva, izobraževanja, novih tehnologij in digitalne diplomacije.

E-osebna izkaznica, e-gradbeno dovoljenje ...

Kot je pojasnil vodja delovne skupine za javno upravo in digitalno družbo Gregor Macedoni, ukrepi sledijo izhodišču, da postavljajo v središče državljana, podjetnika oziroma investitorja.

  1. Prvi ukrep, ki ga predlagajo, je e-gradbeno dovoljenje. Gre za digitalizacijo celotnega postopka pridobivanja gradbenega dovoljenja, ki je danes že omogočen kot e-storitev javne uprave, a zgolj v skenirani obliki.  Zakon v proceduri že pripravlja podlago, da se lahko v originalnih formatih oddaja vloge, hkrati si želijo, da se poveča transparentnost in da državljan ne čuti, katere postopke vodi občinske strukture in katere državna uprava.
  2. Pomemben ukrep je tudi informativni izračun družinskih prejemkov"Poznamo informativni izračun dohodnine, glede na to, da je družinska politika politika pozitivne diskriminacije", po mnenju Macedonija ni prostora za to, da bi bili državljani, ki morajo oddajat vloge, vezani na to, da pravočasno oddajo vloge - "prav je, da država pride nasproti z informativnim izračunom, ki bi bil osnova za tovrstne bonitete".
  3. Uvedli bi e-osebno izkaznico, za katero pa je predpogoj sprejetje zakona o elektronski identiteti in storitvah zaupanja. "Prepričani smo, da je e-avtentikacija v obliki brezplačne mobilne aplikacije nujen ukrep, ki mora čim hitreje slediti sprejemu zakona in vzporedno z e-osebno izkaznico v fizični obliki."
  4. Sledi ukinitev prometnega dovoljenja kot ukinitev dokumenta. Ostajajo pa plačilo dajatev, sklenitev zavarovanja in pridobitev potrdila o tehnični ustreznosti, "pa vendar verjamemo, da lahko to naredimo z ustrezno podatkovno strukturo, pooblastili za vnose v strukturo in tudi nadzor lahko poteka v e-obliki". Kar ostaja, je prometno dovoljenje, ki občasno služi kot potrdilo o lastništvu, to bi lahko reševali s posebnimi obrazci, ki so lahko dodatno izdani na zahtevo lastnika, je pojasnil Macedoni.
  5. Uvedli bi tudi davčni trajnik, ki bi deloval podobno kot ostali trajniki, da bi lahko državljani s sklenjenim pooblastilom avtomatsko poravnali svoje obveznosti do državnih organov in finančne uprave.
  6. Najbolj pa bodo državljani najbrž veseli uvedbe virtualnega okenca, ki bi spremenilo način, kako javna uprava komunicira z državljani. To bi po mnenju Macedonija moralo predstavljati standard. "V času epidemije smo se naučili, da ni samo fizična prisotnost tista, ki je nujna. Verjamemo, da bi stik preko avdiovideo povezave in ob omogočanju ustreznih funkcij, kot so avtentikacija, plačilo oziroma digitalno podpisovanje, to izvajali veliko bolj učinkovito."
  7. Portale na področju javne uprave bi združili in povezali na enotnem portalu e-Slovenija. Zagnali bi tudi mobilno aplikacijo.
  8. V skupini za javno upravo in digitalno družbo predlagajo poenostavitev v delovanju finačne uprave. "Enotna davčna odločba je namenjena temu, da danes s strani finančne uprave dobimo kar nekaj različnih računov, prispevkov, dajatev, odločb. Predlagamo poenostavitev v smislu enotne odločbe. Še največji izziv je več zakonskih osnov, vendar verjamemo, da lahko to v določenem času v korist vsakega posameznika postorimo."
  9. Uvedli bi obvezen e-podpis, ki je že zdaj brezplačen in mogoč za vse državljane, a smo pri uvajanju tega standarda po Macedonijevih besedah precej skromni. "Če bi to uvedli kot nujno dejstvo, verjamem da bi s tem naredili pomemben zgled in pospešek v digitalizaciji na področju javne uprave," je pojasnil.
  10. Ustanovili pa bi tudi službo vlade za digitalno preobrazbo. Po njihovem mnenju namreč v Sloveniji manjka strateški pogled na digitalno preobrazbo, zato bi ustanovili organ, ki bi imel stalno mesto v vladi, da bi lahko Slovenijo popeljali po poti, ki so jo začrtali.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 19
  • jakec1575 23:38 22.junij 2021.

    Z razlogom se dolocenih podatkov ne digitalizira. Do danes ni digitalnega sistema ali baze, ki ne bi bil ranljiv na buge ali hekerje. In to ITjevci zelo dobro vedo. Varnost telefonov je porazna. Dzabe ti varna strktura, ce imajo ljudje ...prikaži več telefone brez zaklepanja. Potem pa das prstni odtis se proizvajalcu. Zmaga!

  • lada 17:47 22.junij 2021.

    kdaj bodo ukinili komunistićko davkarijo za tiste pod pragom revščine ?

  • sam1 16:55 22.junij 2021.

    Pa bomo namesto prometnega dovoljenja spet lepili na prednje steklo kakšne nalepke,ki bodo stale nekajkrat več kot tisti papir,ki ga menjamo vsakih nekaj let in izdeloval jih bo točno določeni koncesionar,ki bo v letu dni svinjsko obogatel.....