Slovenija
25121 ogledov

Konec enotnosti po poplavah, to zahteva Janša

Janez Janša Profimedia Janez Janša.
Končne ocene škode še ni, zato tudi ne vemo, ali solidarnostne sobote in prispevke potrebujemo, argumentov v tem trenutku še ni, pravi prvak opozicije, ki sicer ukrepe vlade podpira.

V SDS po besedah Janeza Janše predlagajo, da iz predloga zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic vremenske ujme, ki ga danes na izredni seji obravnava DZ, umaknejo vse predlagane dodatne obdavčitve. Prepričani so, da so do zdaj predstavljene ocene o tem, kolikšna je škoda in koliko denarja potrebujemo, zgolj približne, pa tudi pretirane, zato je smiselno počakati na oceno stroke o škodi in šele nato načrtovati prihodke in izdatke.

Po njihovi oceni bi bilo treba najprej izkoristiti tudi vse druge možnosti financiranja, med drugim pogledati po različnih proračunskih postavkah in tam, kjer izdatki niso nujni, denar preusmeriti za sanacijo, kar je v predstavitvi stališč poslanskih skupin izpostavil tudi Zvonko Černač. Po Janševih besedah tudi še ni jasno, ali je vlada izkoristila celoten manevrski prostor za pridobitev evropskih sredstev, med drugim iz sklada za okrevanje in odpornost.

Z uvajanjem novih obdavčitev se ne mudi 

Predlagani obvezni solidarnostni prispevek dodatnega denarja ne bo prinesel še letos. Vmes pa bo DZ po besedah Janše na seji še vsaj dvakrat razpravljal o dopolnitvi interventnih ukrepov in bo tako obvezen solidarnostni prispevek še vedno mogoče uvesti, če se bo izkazalo, da je potreben. "Če se bo takrat izkazalo, da dejansko potrebujemo solidarnostne sobote in dodatne obdavčitve v razumnih mejah, jih bomo podprli, v tem trenutku pa za to ni argumentov," je dejal v izjavi za medije v DZ.

Vse skupaj po njegovih besedah ne pomeni, da bodo glasovali proti interventnemu zakonu, obstaja pa možnost, da se bodo vzdržali. "Vendar upanje umira zadnje, razprava še vedno poteka," je dejal v izjavi za medije. Večina ukrepov v zakonu je sicer po njegovi oceni dobrih.

Na vprašanje, ali bi njihova morebitna nepodpora interventnemu zakonu pomenila konec političnega premirja v državi, je odgovoril, da bodo v SDS še naprej podpirali vse, za kar se bo pokazalo, da je dobro in potrebno.

NSi bo zakon podprla

Bo pa interventni zakon zagotovo podprla NSi. "Zakon ni optimalen, je pa nujen," je v izjavi za medije v DZ povedal poslanec in predsednik sveta NSi Jernej Vrtovec.

Zakon gre po njegovi oceni na splošno v dobro smer, jih pa boli "dodatna obdavčitev gospodarstva, najemnin, dividend, dobičkov", ki jih predvideva. "Zato ga bo NSi zakon podprla s stisnjenimi zobmi," je dejal. Pri tem podobno kot Janša meni, da prekomerno obremenjevanje gospodarstva ni potrebno, če niti še ne vemo, kakšna je škoda in kakšni bodo stroški obnove.

V NSi nameravajo po Vrtovčevih besedah podpreti tudi rebalans proračuna, ki za sanacijo poplav namenja 520 milijonov evrov, saj ocenjujejo, da ljudje potrebujejo takoj. Tudi v NSi pa so podobno kot v SDS prepričani, da je treba najprej poiskati vse druge možne vire financiranja in se šele nato odločati za nove obdavčitve.

Glede enotnosti politike pa je ocenil, da je ta potrebna predvsem tam, kjer so stvari dobre.

Komentarjev 46
  • jezero 08:14 02.september 2023.

    Solzivec v vsako slovensko vas.

  • Naklonsky 13:14 01.september 2023.

    Samo izhodišče “obvezne solidarnosti” je čista neunost.

  • Stane Adamič 06:59 01.september 2023.

    Ljubljanskemu kolesarijatu pa ravno sedaj talajo enormne količine denarja, Mukiju 35.000 evrov, da se ukvarja z "DRUGIMI VPRAŠANJI"??????