Slovenija
15481 ogledov

Konec glasnih cerkvenih zvonov? To pravijo na MOP

Cerkev Andrej Leban
Državljan je predlagal, naj cerkve vsaj ponoči prenehajo zvoniti.

Cerkveno zvonjenje je trn v peti marsikateremu občanu, ki živi v bližini cerkve. Tako je državljan v upanju na posluh nove vlade zopet pozval k omejitvi cerkvenega zvonjenja vsaj v nočnem času, od 22.00 do 6.00. "Mislim, da v tem času zvonjenje nikomur ne koristi, škodi pa veliko ljudem (in živalim), ki imajo bolj rahel spanec, živijo v bližini cerkva, imajo izmensko delo ipd.," je navedel.

A tudi vlada pod vodstvom Roberta Goloba predlogu očitno ni naklonjena. "Predpisi s področja okolja in varstva pred hrupom se uporabljajo za hrup, ki ga povzroči obratovanje enega ali več virov obremenjevanja okolja s hrupom," so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor (MOP) - med vire hrupa pa da sodijo ceste, železniške proge, letališča in naprave, ki zaradi izvajanja industrijske, obrtne, proizvodne, storitvene in podobnih dejavnosti povzročajo v okolju stalen ali občasen hrup.

Zvonjenje cerkvenih zvonov tako po njihovih utemeljitvah ni vir hrupa. "Zven cerkvenih zvonov praviloma obremenjuje okolje kratkotrajno, saj običajno zvonjenje traja le nekaj minut. Bitje ure pa se običajno izvaja le od jutra do večera in ne ponoči," so zagotovili. 

Sklicujejo se tudi na ugotovitve Svetovne zdravstvene organizacije, ki pravi, da se fiziološki vplivi na zdravje pojavijo pri dolgotrajnem in kontinuiranem hrupu, višjim od 65 - 70 dB (A). "Zvonjenje cerkvenih zvonov zato ni hrup, ki bi mu lahko pripisali škodljive učinke na zdravje ljudi," verjamejo na MOP.

Državljanu so tako predlagali, naj se obrne na krajevno skupnost oziroma župnijo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • Idioti 18:29 12.oktober 2022.

    Utišajte zvonove za zmeraj !! Ne delajo hrupa !!! Idioti a mogoče delajo tišino ! Prepovedano je hupati , trobiti in na druge načine povzročati nelagodje in mir občanov !

  • tlacan 08:30 12.oktober 2022.

    Po isti definiciji tudi glasba iz zvočnika ni hrup, če traja le nekaj minut. Običajno mladina "navije" glasnost ob kakšni pesmi, ki jim je zelo všeč in redko-katera pesem traja več kot 3,5 minute. Zadeva bi bila zrela za objavo ...prikaži več saj bi lahko nekateri zahtevali sodno varstvo za neupravičeno kazen.

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 08:25 12.oktober 2022.

    "cirkef" se bo morala sprijaznit, da nima več nobenega vpliva, avtoritete in pomena v moderni družbi. uro ima že vsak pastirček, zato je zvonjenje nepotrebno. molitev/maša je blizu le še peščici ljudi, ne pa večini. Zvonjenje je danes brez smisla ...prikaži več in je le še inercija preteklosti, ki se je cerkev pač zelo močno oklepa (pa ravno njim najtežje je izpustiti moč in vpliv !?! ki ju sploh ne bi smeli imeti, če bi dejansko sledili Jezusovemu nauku).

Sorodne novice