Slovenija
397 ogledov

Konec s policijskimi dražbami najdenih predmetov

slovenija 07.10.11. gornja radgona, policija, drazba, foto: nino verdnik Nino Verdnik
V petek je začel veljati nov pravilnik o postopku z najdenimi stvarmi. Zaradi tega policija čez eno leto ne bo več organizirala javnih dražb najdenih predmetov.

Pravilnik o postopku z najdenimi stvarmi prinaša nekaj novosti glede ravnanja z najdenimi stvarmi in določa nekatere pristojnosti Finančne uprave RS. Spreminja se predvsem upravljanje z najdenimi stvarmi po poteku 30-dnevnega roka.

Obveznosti poštenega najditelja ostajajo nespremenjene, saj mora najdeno stvar vrniti lastniku ali pa jo izročiti policiji, ki o najdbi še vedno sestavi zapisnik. Prav tako Policija še vedno išče lastnika najdene stvari in objavi podatke na svojih spletnih straneh (v rubriki Najdene stvari) kot tudi na oglasni deski policijske postaje, na območju katere je bil predmet najden.

Najdene stvari na Finančno upravo RS 

Novo pa je to, da bo morala Policija najdeno stvar (razen orožja in prepovedanih drog) po poteku 30 dni predati Finančni upravi RS v hrambo in nadaljnji postopek. Finančna uprava bo najdene stvari po poteku enega leta prodala, če se ne bo našel njihov lastnik niti ne bo pošteni najditelj zanje izrazil interesa za pridobitev lastninske pravice. Tudi obvestila o prodajah bodo nato objavljena na njenih spletnih straneh.

Priložnost za zadnje javne dražbe

Vendar pa mora policija dokončati postopke v zvezi z najdenimi stvarmi, ki so ji bile predane v hrambo do vključno 12. decembra 2015. To pomeni, da mora najdene stvari, ki so jih najditelji izročili policiji do tega datuma, policija še eno leto hraniti, po poteku enega leta pa jih prodati na javni dražbi.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 10:50 13.februar 2016.

    Policija NIKOLI ne išče izgubljenih-ukradenih koles in ostale krame !