Slovenija
57 ogledov

Policijskih superračunalnikov noče nihče

Policijski računalnik Policija
Tudi druga javna dražba za dva rabljena centralna računalnika policije je bila neuspešna.

Na policiji so za Žurnal24 pojasnili, da na ponovljeni javni dražbi, ki je potekala minulo sredo, še vedno niso uspeli prodati dveh računalnikov, ki jih pri policiji ne potrebujejo več. 

Takšen rezultat morda ni presenetljiv, saj cene v primerjavi z avgustovsko prvo dražbo sicer pri policiji niso spustili niti za cent. 

Prvi računalnik je model IBM 2098-E10 (z10), ki je bil svoj čas med zelo čislanimi zaradi svojih zmogljivosti. Zanj zahtevajo 22.500 evrov, medtem ko je drugi model  IBM 2096-S07 (z9) po mnenju policije vreden še 9.530 evrov. Računalnika sta na prodaj po sistemu videno-kupljeno. 

Policija računalnika odprodaja, saj jih ne potrebuje več oziroma je za brezhibno delovanja svojega IT omrežja preklopila na novejše stroje. 

Računalnika pa sta konkretna orjaka, saj denimo IBM 2098-E10, ki je deloval v Ljubljani, tehta skoraj eno tono in je visok več kot dva metra. Njegov "lažji" brat, ki je bil nekakšna rezervna podpora in so ga imeli nameščenega v Novem mestu, pa tehta malo manj kot 800 kilogramov in v višino sega malenkost pod dva metra.

Kakšna bo nadaljna usoda računalnikov, pri policiji za zdaj niso želeli sporočiti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • zdrej 12:52 21.oktober 2015.

    Kaj pa je sploh v teh računalnikih? Je to nedeljiv sistem ali se ga da prodati po delih?

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:04 19.oktober 2015.

    Če bodo računalnik demontirali in ga pretopili bodo za sveže materiale še največ dobil.

  • jakec1575 12:27 19.oktober 2015.

    Iz vidika varnosti in anonimnosti, kupiti policijski superracunalnik je precej neumestno. Mogoce ga lahko podarijo NASI. Ta vcasih isce stare osebne racunalnike. morda bodo vzeli tudi te dva mastodonta.