Slovenija
17302 ogledov

Konec šale, Bešič Loredan v roke vzel škarje in platno

Danijel Bešič Loredan Vlada RS
V ZZZS so zaskrbljeni zaradi napovedanega vladnega določanja vsebine programa storitev zdravstvenega zavarovanja. Skrbi jih, da ob arbitrarnem odločanju vlade, glas izvajalcev ne bo dovolj slišan.

Vlada se je na sredini dopisni seji seznanila s poročilom o finančnem poslovanju javnih zdravstvenih zavodov v prvi polovici letošnjega leta ter s podatki o čakalnih dobah in zmanjšani dostopnosti do zdravstvenih storitev.

Ob tem vlada, kot so zapisali v sporočilu za javnost, ugotavlja obstoj resnih motenj, ki ogrožajo stabilnost zdravstvenega sistema. S tem so tako izpolnjeni pogoji iz 63. člena zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, da vlada določi programe storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, opredeli zmogljivosti, potrebne za izvajanje programa, in določi obseg sredstev.

Direktor združenja Marjan Pintar pojasnjuje, da bo tako vlada splošni dogovor v zdravstvu lahko sprejela enostransko, brez sodelovanja s partnerji dogovarjanja - na eni strani z izvajalci zdravstvenih storitev in na drugi strani z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki je plačnik storitev.

"Zelo nas skrbi, da ob arbitrarnem odločanju vlade glas izvajalcev ne bo dovolj slišan in da izkušnje izvajalcev ne bodo vključene v odločitve na končni ravni," je opozoril.

Ob tem v združenju po besedah Pintarja poudarjajo, da proces dogovarjanja med izvajalci zdravstvenih storitev na eni in plačniki zdravstvenih storitev na drugi strani ni "slovenski izum, ampak stalnica večine razvitih zdravstvenih sistemov."

Ne glede na to, da ima vlada možnost o vseh spremembah splošnega dogovora odločati avtonomno, so v združenju pripravljeni aktivno sodelovati in pomagati, da bi prišli do rešitev, ki bodo najboljše za uporabnike zdravstvenih storitev in tudi izvajalce.

Zdravnik, pregled Alarmantno stanje Slovenija Poročilo: kar 260.000 čakajočih na prvi pregled pri zdravniku Covid-19: UKC Ljubljana, vhod Slovenija Šef UKC ne vidi razlogov za odstop Danijel Bešič Loredan Slovenija "Vodstvo UKC Ljubljana nima več podpore ministrstva"
Komentarjev 19
  • Janez Mušič 09:42 26.avgust 2022.

    A ni več minister? A sedaj je že krojač, no ja, sigurno mu bo šlo bolje kot ministru.

  • lojs 17:46 25.avgust 2022.

    upam, da se je tudi tale famozni dohtarček v tre mesecih dovolj spočil, da bo zajel sapo in brez mislosti odpikal še enega direktorčka ... vlda je porazirala in zamenjala na tisoče kadrov , ampak slučajno so pa ravno tega ...prikaži več pozabili ... delo počaka, ko se mudi na dopust

  • Akademik 17:13 25.avgust 2022.

    Se vsemogocni bog nima resitve za Slovensko zdravstvo kajsele navaden smrtnik Besic Loredan z skarjami in platnom ali brez ...